Снимка: БГНЕС

Протестите в Беларус срещу диктатурата на Александър Лукашенко не стихват вече повече от месец. Понякога те са мирни, понякога напрежението ескалира. Но напоследък протестиращите са намерили нов начин да се спасят, когато полицията ги нападне - да им свалят маските. Веднага щом самоличността им е разкрита, те се втурват да бягат в случайна посока, за да намерят прикритие.

Още от самото начало на протестите полицията и служителите на КГБ, които арестуват активистите, се крият зад маски. Но видеа от последните дни показват, как голяма група от хора обгражда част от полицаите и свалят прикритието им. Всички те реагират по един и същ начин - скриват лицето си с ръце и започват да бягат.

"Единственият начин да спрем насилието е да свалим маските им не само метафорично, но и буквално. Полицай, който вече не е анонимен, ще премисли поне два пъти, преди да те хване, пребие и отвлече", казва създателят на "Черната книга на Беларус" - група в Telegram насочена към разкриването на самоличността на полицаи. Тя има около 100 хил. последователи. Нейните потребители действат така - веднага, щом разкрият лицето на някои от нападателите си, те публикуват снимка в групата и чрез технология за лицево разпознаване, която да им разкрие кой е той. Ако това не сработи, те пускат обява, в която молят обществото за повече информация за дадения човек. Доста често хората разпознават мъжете от снимката. А щом потребителите от групата вече имат име, те започват да търсят повече информация в отворената база данни.

21 души вече са арестувани, тъй като са заплашвали полицаите и техните семейства. Министърът на вътрешните работи се закани, че арестите ще продължат за всеки, който заплашва служителите на реда.

Миналата седмица Nexta, канал в Telegram с повече от 2 милиона последователи, който координира протестни действия, заяви, че "киберпартизаните" са изпратили хакната база данни с личните данни на десетки хиляди служители на полицията. Каналът заяви, че ще направи информацията обществено достояние, ако насилието не спре в рамките на една седмица, и помоли всички полицаи, които са напуснали службата през последния месец, да предоставят личните си данни, за да се избегне публикуването на техните данни по погрешка. "Време е да преминете към страната на народа, в противен случай животът ви никога повече няма да бъде същият", пишат организаторите.

В сряда вечерта Nexta публикува имената и датите на раждане на 12 служители на полицията за борба с безредиците, които според тях имат "кръв по ръцете", както и някои от номерата на автомобилите им.

В интервю във Варшава по-рано този месец, Степан Светлов, 22-годишният основател на Nexta, каза, че идеята за оповестяване на имената на хората е да ги накра да се срамуват.

"Полицаите се страхуват да покажат лицата си и се крият зад маски. Хората са много негативно настроени към тях и ще кажат на всички съседи и приятели, че живеят заедно със злосторниците", обясни той.

Основателят на "Черната книга на Беларус" също отрече, че неговата група насърчава насилието срещу полицията, заявявайки, че иска само те да се чувстват отговорни за своите действия и да се страхуват от законово възмездие за извършени престъпления. Имаше обаче мрачен намек, че ако режимът на Лукашенко продължи да се придържа към насилие, някои от протестиращите, които до този момент са останали мирни, могат да станат по-радикални.

"Ако започнат да отвличат и убиват хора, тогава убийците няма да могат да се чувстват комфортно дори в собствените си апартаменти. Ако държавата не може да бъде отговорна за раздаването на справедливост, тогава обикновените хора могат да вземат тази функция в свои ръце “, каза Светлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase