Снимка: БГНЕС

Бащата на бранителя на Англия Хари Магуайър вероятно е със счупени ребра след инцидент преди финалния мач срещу Италия на Уембли на 11 юли. За инцидента разказа самият футболист.

Мъжът е бил стъпкан от стотиците фенове, които щурмуваха Уембли и се опитаха да влязат без билет. Сцените на насилие, които се случиха малко преди началото на двубоя в неделя вечерта, бяха уловени от камерата и бяха широко разпространени в социалните мрежи.

Не е известно колко хора са влезли нелегално на стадиона, за да гледат мача.

В понеделник полицията в Лондон призна, че е ужасена от нарушението, а заместник-помощник-комисарят Лорънс Тейлър каза: "Не мисля, че никой очакваше голям брой хора да се опитат да нахлуят на стадиона. Веднага след като стана ясно, че това се случва, стюардите реагираха много бързо и полицията беше разположена на стадиона, за да предотврати влошаването на ситуацията."

Почти 50 ареста са извършени във връзка с финала, а 19 полицаи са ранени по време на конфронтация с "нестабилната" тълпа, съобщават властите.

Магуайър, който играе за Манчестър Юнайтед, каза пред The ​​Sun, че баща му Алън и агент Кенет Шепърд са стъпкани от фенове, които да успяват да преминат през охраната и се втурват към стадиона през вход за инвалиди.

28-годишният футболист сподели: "Това не беше приятно изживяване - разтърси го. Но той имаше късмет, тъй като във всеки мач, на който присъства, той носи на раменете си племенника ми или едно от децата ми. Затова съм благодарен, че в този ден това не се случи, тъй като можеше да има наистина сериозени последствия."

Той добави, че баща му е имал затруднения с дишането заради нараняванията си.

"Нещата можеха да бъдат много по-лоши, но трябва да сме сигурни, че това няма да се повтори", каза Магуайър.

В резултат на хаоса на "Уембли" УЕФА започна дисциплинарно производство срещу английската футболна асоциация. Четири от обвиненията са свързани със самия мач, включително хвърлянето на предмети върху терена и влизането на мъж на терена, който е прекъснал играта.

Позовавайки се на феновете, които щурмуваха стадиона, Марк Бълингам, изпълнителният директор на ФА, каза: "Имаше голям брой пияни фенове, които се опитваха да пробият, ние пазим стадион, а не крепост. Трябва да се извиня на всички фенове, чието преживяване е било вгорчено, и на всеки от отбора, който е трябвало да се справи с това."

Алън Магуайър така и не е успял да гледа финала на Евро 2020.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase