Васил Божков и президентът на Левски Георги Попов. Снимка: БГНЕС
Един от големите въпроси около издирването и повдигнатите обвинения срещу боса на "Нове холдинг" Васил Божков, който вълнува стотици хиляди е какво ще се случи с футболния клуб Левски.
 
Божков е финансов благодетел на клуба, а преди няколко седмици на среща с привържениците заяви, че ако му вземат бизнеса с лотарийните игри няма да може да издържа "сините".
 
Бизнесменът заяви днес, че докато има възможност ще помага на Левски, но няма как да коментира бъдещето на тима в дългосрочен план.
 
"Съдбата на "Левски" не мога да кажа. Докато имам възможност, "Левски" ще бъде добре. Предполагам, че държавата се притесни, защото казах на феновете на "Левски", че, ако национализират лотарията, няма да мога да издържам клуба. Не знам от какво се притеснява държавата? От протести? От друго? Всеки има право да протестира! Ако са ти нарушени човешките права, нямаш право да протестираш ли? Или, ако на друг са нарушени човешките права, нямаш право да го защитиш като протестираш? Не ги разбирам. Не живеем в нормална правова държава", каза Божков пред bTV.
 
Той отрече да е призовавал феновете да протестират в негова защита, а само ги е посъветвал да говорят с министър-председателя Бойко Борисов за приетите на първо четене промени в Закона за хазарта, които предвиждат всички лотарийни игри да се организират от държавата. 
 
"Просто предупредих фен клубовете и всички фенове каква ще бъде съдбата на "Левски", ако спрат лотарията. Не че не искам да помагам, а просто няма да имам възможност. Това беше информация, защото исках да съм честен с тях. Питаха "Какво да правим?". Казах им "Ако искате среща с премиера. Той сигурно ще оттегли подкрепата на ГЕРБ и този закон няма да мине". Друго не виждах какво мога да направя. Нали той каза, че е фен на "Левски". Ходил от всичките заедно на повече мачове", заяви още бизнесменът.
 
Васил Божков е издирван с европейска заповед за арест, повдигнати са му 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. 
 
Тази сутрин той заяви, че се страхува за живота си и да се прибере в България. По думите му той се намирал в балканска държава, но не била Сърбия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase