Булфото, архив
fallback

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък.

Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни - обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз, съобщиха на БФС.

Oще по темата

След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин, пише още на сайта на БФС.

Новината за оставката му идва само няколко часа, след като отказа да освободи поста.

На базата в Бояна около обяд медийният директор на футболния съюз Христо Запрянов каза, че в петък от 14:00 часа има заседание на Изпълкома на БФС и след него, от 15:00 часа, Михайлов ще отговори на всички въпроси на медиите, но засега няма да да даде оставка.

Какво се промени през това време и защо Михайлов отстъпи, само можем да гадаем.

По-рано във вторник, след като извика на спешна среща министъра на спорта Красен Кралев и му разпореди държавата от днес нататък да преустанови всяко отношение с футболния съюз, включително и финансово, до подаване на оставка на Борислав Михайлов като председател на БФС, премиерът Бойко Борисов и лично поиска главата на Михайлов.

"Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз!", написа той в социалната мрежа Facebook.

Борисов определя падането на националните ни от отбора на англичаните като позорна загуба.

"Предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста.

Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия", възмути се още Борисов.

Премиерът уточни след правителственото заседание, че ревизия на БФС ще установи дали има злоупотреби в централата.

"Резултатите са категорични, въпреки огромните пари, които ние през годините във вид на осветление и ремонти направихме. Не искам по никакъв начин правителството в лицето на спортно министерство да бъде ангажирано с този председател на Футболния съюз", заяви още Борисов.

"Вижте страшно преекспонираха нещата. Няколко олигофрени действително дадоха хитлеристки знаци. Публиката си беше прекрасна, ние не коментираме изстъпленията на английските хулигани в София и не даваме оценка на Великобритания, че това е цветът на английската нация. Те да бъдат малко по-смирени в изказванията си, когато става въпрос за България. Виждате, че реакцията на държавата към тези, причинили всичко това, е мигновена. България е най-толерантната държава", подчерта министър-председателят.

Снощи България загуби от Англия с 0:6 европейската си квалификация, като загубата е рекордна за България в домакински мач.

Срещата два пъти беше прекъсвана заради расизъм. Дебютантът Тайрън Мингс беше обиждан, а второто спиране на играта дойде по сигнал на съдийската бригада. Преди началото на срещата пък феновете на гостите освиркваха химна ни "Мила родини", което обаче незнайно защо остана незабелязано.

Скандалът стигна и до Англия.

Британският премиер Борис Джонсън осъди остро расистките прояви на българските фенове.

"Расизмът, който чухме и видяхме вчера, бе отвратителен и няма място във футбола или където и да е другаде", се казва в изявление на официалния говорител на Джонсън.

"Английските футболисти и треньори показаха страхотно достойнство и премиерът ги поздравява. Играчите бяха жертва на жалки атаки. УЕФА трябва да приеме фактите. С това петно на футбола не се действа адекватно. Расизмът и дискриминацията трябва да бъдат изхвърлени от футбола веднъж завинаги. Подкрепяме искането на Футболната асоциация за спешно разследване и тежки санкции. Ще пишем до УЕФА с искане това да се извърши бързо", допълни говорителят на Борис Джонсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

215

простотия

преди 4 години

Този е малко по-свестен да си подаде оставката след два мача с Англия, които са били твърде зле, и какво въобще прави псевдодържавата Косово над нас в класацията? Хайде Англия на първо място, ами ние трябва да сме на 2-3 място? WTF!?!?

214

Анонимен

преди 4 години

Ако искаме бъдеще за децата, нови спортисти и носители на златни топли... Очаквам цялото БФС да напусне. Както и отборите да стартират на ново, без всичките си шефчета от 90те. Очевидно са безхаберници и няма нужда да се спори имаха 25 год. Прекалено много време да осъзнаят, че са банда ***. Ходете в пенсия момчета стига се излагахте и унищожавахте бъдещето на децата.

213

Браво

преди 4 години

Най-на края да се намери някой,който да разпердушини охранените котараци в БФС!Чакам това от 10 години,браво!

fallback