Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед

Знаме на т.нар. Велика Албания „взриви“ мача от евроквалификациите между Сърбия и Албания в Белград.

На въпросното знаме е изображението на картата на „Велика Албания“, както и на Иса Болетини и Исмаил Джемали, които първи през 1912 година издигат албанското знаме.

Картата на „Велика Албания“ обхваща Албания, Косово, част от Черна гора, Санджак, Южна Сърбия до Ниш, Западна Македония и част от Гърция, посочва РТС.

Oще по темата

Малък безпилотен самолет с въпросното знаме се появи над стадиона в 41-ата минута на мача, при което избухнаха безредици на терена и мачът беше прекратен.

По подозрение, че е организирал и ръководил инцидента със знамето на „Велика Албания“, във ВИП ложата на стадиона „Партизан“ беше задържан Олси Рама – брат на албанския премиер Еди Рама. Малко по-късно обаче американският гражданин Олси Рама е бил освободен, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

Според очевидци при задържането си Олси Рама показал американския си паспорт и заявил: „Аз съм американски гражданин и нищо не можете да ми направите“.

У 45-годишния Олси Рама е било открито дистанционно, с което той лично е управлявал безпилотния самолет, на който е било закачено знамето.
 
Според „Блиц“ заедно с Олси Рама са били задържани и останалите членове на албанската делегация, намирали се във ВИП ложата на стадион „Партизан“. И те също са били освободени, тъй като според източник от сръбското МВР „не е можело да им бъде осигурен защитник поради стачката на адвокатите“. Според източника прокуратурата ще реши допълнително кака да процедира в случая.

След прекъсването на мача в Белград албански фенове обкръжиха сръбското посолство в Тирана, пише на сайта си вестник „Вечерне новости“.
 
Според сайта на „Коха диторе“ полицията се е намесила и е направила жива стена около дипломатическото представителство.

Веднага след прекъсването на мача между Сърбия и Албания фенове на албанския национален отбор се събраха и празнуваха в много градове в Косово, в албанската столица Тирана и в македонския град Тетово, съобщиха албански медии.

Няколкостотин албанци празнуваха по улиците на Тетово, а в центъра на косовската столица Прищина хиляди албанци гледаха мача, след което продължиха да празнуват.

Големият инцидент стана по време на очаквания за подобряване на отношенията между Сърбия и Албания, като за 22 октомври е планирано посещение на премиера на Албания Еди Рама в Белград, като това ще е първото посещение на албански премиер в Сърбия от 70 години насам.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

sholi

преди 9 години

zasto balgarite gi obicat mnogo srbite i se pravjat mnogo srbomani,vav srbia njamas sanci da slusas balgarska muzika nikade,a vav balgaria vseki slusva srbska muzika,smesno..

96

Sasho

преди 9 години

Анри Пози -Войната се връща (La guerre revient) Въпреки опитите да го заглушат Френски писател и журналист пръв разкрива геноцида на панславяните от Белград към българите от Македония славянин-ti si prosto edin jalak neshtasten predate,koito ne poznava istoriyata si. Dostoen si edintvenno za sajalenie

95

АНРИ ПОЗИ

преди 9 години

На 11 август 1931 година, някъде си между Безика и Незаполи трупът на едно дванадесетгодишно момиченце от анексирана Македония на което родителите - то е било тогава 6 годишно - са забягнали в България. То бе оставено в продължение на четири дни на едно възвишение, на сто метра от телените мрежи, при температура 40 на сянка! Било е убито с картечница в момента, когато е изпращало с ръка целувки на своята майка, намираща се на съседния хълм в българска територия

fallback