Снимка: Bulgaria ON AIR

Консултации на висок тон, сблъсък между президента и парламентарно представени партии за предстоящите избори, предава Bulgaria ON AIR.

ГЕРБ се обявиха против промени в Изборния кодекс, ДПС попитаха за точната дата за изборите, а БСП поискаха машинно гласуване и видеонаблюдение при съставянето на протоколите в изборния ден.

Още по темата

Според ГЕРБ в публичното пространство се насажда мнение, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани и опорочени. Управляващите отправиха критика към президента, .

"Внушенията, че ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, допълнително бие върху авторитета на институциите. Вие, г-н президентът, също участвате в това говорене. Изборите не ги прави ГЕРБ, а от институции - ЦИК, МС, партии, граждани", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Президентът отрече обвиненията и отвърна: Нищо подобно, ние сме демократична държава, не деля партиите. Че изборите могат да бъдат манипулирани се опровергава с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира, че изборите няма да бъдат опорочени.

"Вашият бивш съпартиец - Цветан Цветанов каза, че манипулации съществуват. Не знам какво точно е имал предвид", каза още Радев.

От ГЕРБ поискаха Цветанов да даде доказателства за нарушенията през изминалите избори. За предстоящите в условията на епидемия избори от ГЕРБ предлагат подвижни избирателни секции, а в болниците да се осигурят урни за настанените пациенти.

"Във всяка една избирателна секция да има средства за лична защита, за спазване на противоепидемичните мерки", посочи Даниела Дариткова.
Президентът поиска да се помисли и за българите зад граница.

"Неслучайно се предлага гласуване по пощата. Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея да се напише Конституция за един ден", заяви Радев.

ДПС пък изразиха притеснения за осъществяването им на предизборната кампания в условия на пандемия, тъй като по техни думи те я осъществяват с директни срещи с избирателите, а не през медиите. Те се обявиха и срещу смесването на модела на машинно и хартиено гласуване.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че консултациите са закъснели.

"Считаме упражнението, което правим днес, за абсолютно безсмислено и израз на уплаха, на некомпетентност, на страх да се поеме отговорност за избор на датата за вота", коментира той.

"Некомпетентно обаче според мен е да се подпишеш под предложение за Конституция, която не си чел. Вие го направихте", отвърна Радев.

Марешки разкритикува предложението за гласуване по пощата, но подкрепи идеята за видеонаблюдение в секциите.

Въпреки че от ВМРО отказаха среща с президента, в социалните мрежи Искрен Веселинов изрази позиция, че под фасадата за правата на "сънародниците ни" зад граница се прави поредният опит за атака срещу Изборния кодекс от страна на Турция.

За справедливи избори пък от "Атака" поискаха одит на Информационно обслужване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase