Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед
Реплики за подкопаване на доверието в избирателния процес си размениха политици от ГЕРБ и президентът Румен Радев на консултациите при държавния глава на "Дондуков" 2. Днес Радев се среща с парламентарните партии за организиране на безопасни избори в пандемията.
Още по темата

В последно време има координирани усилия за подкопаване на доверието в избирателния процес. Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, води до недоверие, до уронване на престижа на институциите, но най-притеснителното е, че води до ниска избирателна активност, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, цитирана от БГНЕС.

Караянчева обвини държавния глава, че "също участва в подобно говорене", водещо до недоверие на избирателите в изборния процес.

"Позволява се на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани", посочи тя по повод на предходните разговори на президента с партиите извън парламента. Според Караянчева е грешно да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен.

Изборите не ги прави ГЕРБ, а изборните институции, заяви още председателят на парламента. Според нея само повишаването в доверието в тях ще доведе до легитимно избран следващ законодателен орган, който да излъчи правителство.

В отговор президентът Румен Радев категорично отрече да участва в насаждане на внушения.

Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава по един единствен начин, заяви президентът.

Председателят на ПГ на Даниела Дариткова пък заяви, че е лоша парламентарна практика Изборният кодекс да се променя непосредствено преди изборите.

Имаме предложение, в което предвиждаме всички карантинирани да гласуват с подвижна секция, а всички в болница – да гласуват с урни, предоставени от медицинския екип, каза Дариткова и добави, че предпазни средства трябва да бъдат предоставени на всеки един гражданин преди да упражни правото си на глас.

Нито едното, нито другото може да бъде организирано в рамките на два месеца, смята вицепремиерът Томислав Дончев за предложенията да се мисли за електронно гласуване или гласуване по пощата.

Той подчерта, че единствената алтернатива остава подвижна избирателна секция, в която да гласуват болните и поставени под карантина български граждани.

"Няма лош дебат", посочи Дончев, според когото най-лошият вариант е изборите да "произведат политически резултат“, който не се приема от всички участници в тях.

От своя страна държавният глава Румен Радев подчерта, че все още има технологично време да се помисли за гласуване по пощата, което ще улесни и правото на глас на българските граждани зад граница, както и управляващите да не бързат да отхвърлят всички предложения като екзотични.

Томислав Дончев бе категоричен, че ако не целия състав на изборната администрация, ангажирана с процеса, то поне екипите в подвижните избирателни секции трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

На въпрос от държавния глава какво става с обществената поръчка за покупката на машини за гласуване, Дончев отговори: "Не е редно да коментирам поръчки, в които не съм нито кандидат, нито възложител".

По време на срещата бяха повдигнати и редица други въпроси, свързани с транспорта, логистиката, съхранението и охраната на машините.

Президентът Румен Радев настоя за справедливо медийно участие на партиите в изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар