Снимка: БулФото

Отборът на Овчаров от Тройната коалиция управлява партията, тъй като неговият заместник е председател на БСП. Тъкмо Овчаров, с тези другари ,работеше за избирането на Нинова. Това каза членът на Националният съвет на БСП и бивш депутат от левицата Атанас Мерджанов пред bTV.

По думите му, Румен Овчаров бил в управата на "Лукойл" по време на правителството на Орешарски, а сега критикувал задкулисието.

Още по темата

"След като въставаш срещу задкулисието, трябва да се разграничиш от екстрите. Когато едно политическо семейство няма разбирателство, как да убеди обществото, че може по-надеждно да управлява страната", коментира Мерджанов.

Според него БСП се управлява авторитарно и има рязко несъобразяване с основите на партийната програма "Визия за Българи". Той даде пример с решението за излизането на червените от парламента.

Мерджанов смята, че има решения, които не се знае как са взимани и в какъв кръг са обсъждани.

"Първоначално това мнение беше обявено пред обществеността и Националният съвет беше използван да подпечата предварително взети решения", коментира той излизането от парламента.

Според него, по време на пленума на БСП от събота е имало аката срещу стила и начина, по който е била водена предизборната кампания - само с вадене на скандали, без никакви положителни послания.

Припомняме, че последния пленум на левицата, продължиха споровете около избора на нов председател на БСП. Лидерът в оставка Корнелия Нинова беше бламирана, като партията не прие доклада й за представянето на евроизборите. Очаква се той да бъде финализиран на конгрес на 16 юни.

Атанас Мерджанов обаче твърди, че не е важно дали Нинова е бламирана от опозицията в партията си, а дали българските граждани не бламират БСП.

"БСП инкасира две национални загуби на парламентраните и европейски избори, като предварително очакванията бяха, че левицата щеше да ги спечели. Очевидно това рязко, категорично разминаване с очакванията на хората не може да не тревожи и не може да не буди редица подозрения, съмнения и критики", коментира той и допълни, че последният пленум бил стъпка към демократичното съществуване на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase