Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не си падам по сценарии" - така председателят на БСП Корнелия Нинова отговори пред журналисти на коментарите за евентуално оттегляне на оставката й на конгреса.

Още по темата
По-рано днес президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев допусна, че всичко е един театър, който ще продължи вероятно и на конгреса с емоционални изказвания, с хора, които ще я помолят да си оттегли оставката. "Сценарият вече е написан", коментира той.

"Не ме занимавайте със сценарии, подала съм я, конгресът има дневен ред, ще реши как да действаме оттук нататък", каза Нинова, цитирана от БТА.

Председателят на БСП обясни, че решението Петър Витанов да води Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент е взето с тайно гласуване от петимата евродепутати от "БСП за България". Тя посочи, че неслучайно няма решение на Изпълнителното бюро кой да им бъде председател, за да не се бъркат в работата им.

Нинова посочи, че е имало две кандидатури - на Петър Витанов и на Сергей Станишев, и евродепутатите социалисти са си избрали демократично Витанов. Ако обичат да не ми преписват и това на мен, коментира тя.

Нинова каза, че днес на заседанието на Националния съвет на БСП не са приемани предложения за промяна в Устава на партията и за влизане на такава точка в дневния ред на конгреса. Тя уточни, че ако на конгреса постъпи такова предложение и делегатите го приемат, тогава ще трябва да се разгледа.

Корнелия Нинова съобщи, че на пленума е бил приет политическият доклад-оценка за европейските избори и за подготовката за местни избори, като в дискусията са направени много предложения. Възложихме на една комисия от 17 души да го допълни с внесените предложения и допълнения и да го внесем на конгреса, добави тя. Според Нинова решението е правилно. Мисля, че ако беше прието аз да правя този доклад, щяха да бъдат оправдани някои съмнения за еднолична партия, намеса на лидера и т.н., коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase