Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Соцлидерката Корнелия Нинова бе бламирана от червения пленум, който не прие доклада й за представянето на БСП на евроизборите.

Още по темата
Решението е той да бъде доработен за конгреса на 16 юни от идейната комисия, начело с Валери Жаблянов, съобщи "24 часа".

Съставът й обаче бе разширен с Велислава Дърева, Антон Кутев и Ана Пиринска. Пленумът отхвърлил предложението Нинова да оглави работната група, която ще пренаписва отчета. Така на конгреса докладът ще бъде четен от Жаблянов, а не от лидерката, което е безпрецедентно.

Първоначално отчетът е бил изготвен от работна група, но не се харесал на Изпълнителното бюро, което си го пренаписало. Сега обаче ще бъде коригиран отново от комисията.

По-рано на заседанието отчетът и представянето на БСП на евровота били критикувани и от Юрий Асланов, който хвърли оставка от Предизборния щаб.

Остри критики за представянето на БСП на евровота отнесло ръководството. Внесеният от ИБ доклад е изключително дебалансиран - 23 страници резултати и само две страници анализ и оценки, критикувал Георги Пирински. Поставената цел беше победа на ЕИ и предизвикване на предсрочни парламентарни избори и спрямо това трябва да се отчита успех или неуспех, а не къде сме подобрили резултатът в отделни общини, обяснил той.

През 2017 г. не направихме анализ на резултатите - как така загубихме спечелени избори. Сега ситуацията се повтаря и този документ не ни върши работа, критикувал доклада на ИБ и Сергей Станишев. Избори не се печелят или губят за един месец кампания, а за години.

Когато убеждаваш дълго някого, че слънцето е вредно, не можеш после да го накараш да отиде на плаж, обяснил президентът на ПЕС. И попитал как след отрицателната кампания анти-Европа БСП е очаквала активност на изборите. Второ, излизането от парламента също допринесло за сваляне на доверието. И трето - кой ще ти даде властта, когато вътре в партията има остра конфронтация и непримирими противоречия, попитал Станишев. Дълбочината на анализа е необходима не, за да вземаме главата на някого, а за да не повторим същите грешки, допълнил той. И критикувал, че от 3 г. се подменя стила и идеологията на партията.

В същия дух било и изказването на Лъчезар Костов. От три години ни обясняват че сме лошата вътрешна опозиция и пречим на председателката. Дискусията в партията е остра и недопустима. Правилата в партията се нарушават редовно от ръководството, заявил той несъгласието си със стила на ръководството. Изборите показаха, че опитите да сме ГЕРБ номер две, потвърждават, че историята се повтаря като фарс, коментирал Костов и обвинил ръководството в умишлено съсипване на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase