Снимка: БулФото

До 15 май софтуерът на машините за гласуване трябва да бъде инсталиран, а след това устройствата ще бъдат тествани.

Машинното гласуване ще ни струва 9 милиона лева. Това каза пред bTV председателят на борда на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

"Като разход една машина ни излиза 2500 лв. 3 000 машини ще бъдат разпределени по избирателни райони. Техният списък е публикуван на сайта на ЦИК и всеки може да го види" - обясни проф. Константинов.

Още по темата

Той препоръча на избиратели да проверят по ЕГН къде им е секцията, след което може да се провери дали там има машина.

"На предишни избори с една машина гласуваха между 90 и 100 души. Цялата сума се взима и се разделя на очакваните гласоподаватели. Резултатът е между 25-30 лв. на един машинен глас при висока избирателна активност", пресметна Константинов.

Той допълни, че е бил против този начин на гласуване, но след като решението е вече взето, ще "изграе за отбора". По неговите данни, в Европа по този начин гласуват едва 10 милиона души от 570 милиона.

"Иначе ако всичко е наред, машинното гласуване ще бъде една добавка към хартиеното", разказа Михаил Константинов.

Основното притеснение е, че няма достатъчно време за обучението на секционните комисии.

"Машините започват да се разнасят на 24 май и на 25 най-късно трябва да бъдат по секциите. Би трябвало избирателите и секционните комисии да имат някаква представа как се извършва това действие", завърши проф. Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase