`
Снимка: Pixabay

Видео 23.04.2019

Хакери да атакуват евровота? Абсурд! Не гласуваме по интернет

Президентът Румен Радев заяви, че след Европейските избори, които са след около месец, ще инициира обсъждане да се въведе електронно дистанционно гласуване у нас. Това стана при срещата му с ЦИК преди дни и въпреки че електронното гласуване трябваше отдавна да е възможно и у нас, а на няколко пъти вече е отлагано. Темата със сигурността на вота, ако той е електронен, е полемична от много време.

Експертът по киберсигурност Спас Иванов успокои всички граждани от студиото на "Денят ON AIR", че у нас няма как да има хакерски атаки върху самия вот на 26 май, защото у нас няма електронно гласуване и фактически няма какво да атакуват хакерите.

"Опасенията идват най-вече от дезинформацията, от огромното количество фалшиви новини, с които ще бъдат залети българските избиратели, както става на всеки избор. Това гарнирано с редица успешни и неуспешни атаки срещу държавни сайтове", допълни Иванов.

Експертът допълни още, че у нас са изхарчени много пари за електронно правителство и управление, но действа едва 10% от него. По думите му парите, които са дадени за дигитализацията у нас са почти колкото са инвестирани в Естония, която е водеща в това отношение. Спас Иванов посочи именно това като пречка пред въвеждането на електронното гласуване у нас.

"Електронното гласуване протича през интернет, но за да се осъществи трябва да минем през друг етап, в който да имаме електронни лични документи. Ако електронното гласуване бъде осъществено, това значи преди това да бъдат изпълнени определени обстоятелства. Лични карти с чипове биха ни спестили стотици часове чакане по опашки на година, биха ни спестили нуждата от 50% от държавната администрация", категоричен беше Спас Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по киберсигурност обясни още, че при въведеното машинно гласуване у нас, няма как да се повлияе на самия вот и върху машината, защото тя не е свързана с интернет.

"Винаги ще има съмнения. Всичко зависи това кой доставя машините, кой ги стопанисва, по какъв начин е избран, какви са му компетенциите, как се правят проверките - тези малките неща и детайлите", каза Иванов.

По думите му критериите за най-ниска цена при обществените поръчки у нас, няма как да гарантират качество в киберсигурността. Експертът добави, че резултатите се виждат с неработещи сайтове на институции и други.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 година

"Опасни били фалшивите новини, които ни заливат по време на избори"

Когато фалшивите новини ги произвужда държавата и са обсебили медиите с пълен контрол им викаме друго:
ПРОПАГАНДА

От сутрин до вечер НОВА БТВ БНТ и всите останали защитават политиците с всички сили.

Всята информация се изопачава, жертвите стават виновни. Виновните се изпират. Което може се потулва.

Вадят се само половината данни, за да излезе положението розово.

Направо надминахте соц времето и Работническо Дело.

9

Дядо Соци

преди 1 година

Пенсионер от БСП. Абе какво е това Интернет и машинно гласуване ? Машините сами ли гласуват ?

8

Анонимен

преди 1 година

ЩЕ МУ УМРЕ НАЙ-МИЛОТО НА ТОЗИ, КОЙТО ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ!