Снимка: архив Bulphoto
fallback

ГЕРБ предложи за шеф на ЦИК съдията от Върховния административен съд Стефка Стоева.

От своята квота пък в новия мандат на комисията те предлагат Александър Андреев, който досега беше говорител на ЦИК,  излъчен от БСП.

В четвъртък изтича крайният срок за предложенията на парламентарните сили за предложения за нови членове на ЦИК.

Oще по темата

Досега председател на комисията беше Ивилина Алексиева от квотата на БСП. Тя зае поста през 2014г., когато властта беше в ръцете на социалистите.

Сега очаквано ГЕРБ като първа политическа сила получава правота да излъчи председател.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов определи Стефка Стоева, която ще заеме поста, като изключителен професионалист, съдия повече от 40 години. Освен това била предложена за конституционен съдия от съдийската колегия.

За да се запази приемствеността с оглед на предстоящите само след по-малко от три месеца евроизбори, ГЕРБ ще остави в комисията Георги Баханов, когото предлагат за зам.-председател, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова.

Новите предложения са две – на адвоката Мирослав Джеров и на номинирания от Асоциацията на политолозите Димитър Димитров.

Цветанов увери, че с каквото и предложение да излязат от БСП за техните кандидати, ГЕРБ ще ги подкрепи.

"Дори да влязат като посетителска група в парламента и да не се докоснат до пултовете за гласувани, ние ще подкрепим техните предложения", отбеляза той.

"За нас е важно колкото може по-бързо да се формира новият състав на ЦИК и така да отпадне поне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат опорочени и нечестни заради състава на ЦИК", коментира още Цветанов.

Според него левицата не признава този ЦИК, защото сегашните представители от квотата на БСП в комисията били посочени от предишно ръководство на партията и парламента - Сергей Станишев и Мая Манолова.

Очаква се по-късно днес от БСП също да обявят кандидатите си.

Макар че депутатите от БСП няма да се връщат в парламента за избора на ръководство на комисията, социалистите обмислят да предложат кандидат за зам.-председател.

Очаква се те да имат общо шестима членове в комисията, като също ще се запазят част от сегашните.

"Обединените патриоти" и ДПС ще имат по двама членове в ЦИК.

"Воля" ще има един представител в ЦИК, както и Реформаторският блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Милен Илиев Минков

преди 5 години

Новият- властелин,...- Не- трябва, да- се- свързва,...Със, логарйтъм- ТАТО....

47

Анонимен

преди 5 години

ГЕРБ иска съдия за шеф на ЦИК, крадат от БСП говорителя Андреев...................ТЕ ОТКРАДНАХА МИЛИАРДИ, ЧЕ ЕДИН ГОВОРИТЕЛ ЛИ НЯМА ДА ОТКРАДНАТ.

46

Анонимен

преди 5 години

А най-голямата измама е, че гласуващите за Бойко получават Цветанов, Деса, Биков, Бъни, Гърневски, Московски, Горанов и още "любими" герои.

fallback