Снимка: БГНЕС/ EPA

Начело на дневния ред на Втората междуправителствена конференция между Албания и Европейския съюз е ускоряването на интеграцията на Западните Балкани в ЕС, потвърди унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, пише Eironews Albania.

Още по темата
Унгария е страната, която ще поеме следващото председателство на ЕС и ще ръководи Втората междуправителствена конференция между Албания и Европейския съюз.

В речта си Сиярто подкрепи интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Унгарският политик подчерта, че процесът на интеграция на Балканите трябва да се ускори, тъй като според него ЕС има нужда от нови стимули. Що се отнася до Албания, той посочи, че напредъкът, постигнат от страната през последните години, прави интеграцията в ЕС основана на заслуги.

„Преговорите за членство започнаха, за да може Албания да стане член на ЕС възможно най-скоро. Въпросът за ускоряване на интеграцията на Балканите беше на първо място в дневния ред на унгарското председателство. Ние разбираме, че ЕС губи своята конкурентоспособност и тежест, когато става дума за глобална политика и икономика. ЕС се нуждае от нови стимули. Като съседи със Западните Балкани знаем, че тази нова свежест, от която се нуждаем, може да дойде от Западните Балкани, затова интеграционният процес трябва да се ускори.

Смятаме политиката на разширяване за най-важна, но тази политика е загубила доверие. Времето за изчакване за страните от Западните Балкани е над 15 години и затова трябва да ускорим процеса. Повечето държави-членки подчертават, че разширяването трябва да бъде процес, основан на заслуги. Ако погледнем постиженията на Албания през последните години, независимо дали в икономиката, политиката или социалните въпроси, е ясно, че заслугите са налице. Ние, унгарците, можем да разчитаме на нашите двустранни отношения и опит. Унгарските инвеститори играят важна роля в модернизацията на албанската икономика и средата, която изпитват в Албания, е задоволителна, пазарна и конкурентна. Що се отнася до други области, Албания се справи много добре, създавайки възможности за отваряне на преговорни глави“, добави още Сиярто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase