Снимка: БГНЕС

До февруари 2025 г. Общинските съвети трябва да са коригирали всички наредби, които касаят местните данъци, такси или цени на услуги, и те да бъдат преизчислени и в евро, каза днес Стефан Тихолов, член на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) и председател на ОбС в Ловеч, пред участниците в дискусия, посветена на развитието на капацитета на местните парламенти като политически органи. Разговорът се проведе в рамките на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Той припомни, че тази стъпка е според закона за въвеждане на еврото у нас. Тихолов обаче подчерта, че преди тези гласувания е добре по места да бъдат проведени широки кампании сред хората, за да не се стига до напрежение и да има притеснения, че изведнъж местните налози ще поскъпнат двойно и тройно.

До края на тази година би трябвало да бъдат готови анализите на всички нормативни документи, които издава Общинският съвет и в които са посочени някакви левови стойности, обясни Тихолов. По думите му на първо време до левовата стойност просто ще се прибави и в евро. След анализа документите трябва да бъдат представени за обществени консултации и обсъждания, допълни Тихолов. И уточни, че при превалутирането едва ли ще има проблеми, тъй като се смята по определения фиксинг, а сумите могат да бъдат закръгляни.

В повечето общини в страната местните данъци, такси и цени на услуги не са променяни с години, коментира още Тихолов. Той призова администрациите при различните калкулации да посочват ясно всеки компонент, а не да включват „други разходи“, без да е ясно какви са те. Тази неясна формулировка, освен че може да накара областните управители да оспорят решението на съвета, може да предизвика и недоволство на гражданите, посочи Тихолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase