Снимка: архив, БГНЕС

Настоящата председателка на Европейския парламент Роберт Мецола обяви, че лидерите на политическите групи в Европейския съюз ще се съберат утре на първата си официална среща след европейските избори, съобщи ДПА.

Още по темата
Мецола каза, че новият парламент „ще започне да работи незабавно“. „Още във вторник лидерите на политическите групи ще се съберат за първото заседание на парламентарната конференция на председателите“, заяви тя.

Наред с други неща те трябва да „направят равносметка за резултатите от европейските избори с оглед на избора на следващия председател на Европейската комисия и да определят пътната карта за съставянето на новия парламент", каза Мецола.

„През следващите седмици трябва да се съставят политическите групи и  трябва да се формират мнозинства, за да се работи по политическа програма, която да определи посоката на ЕС в следващите години. На 16 юли новият парламент ще се събере на встъпителната си сесия в Страсбург“, заяви тя.

„Като председател на парламента виждам днешните резултати като знак на доверие от хората парламентът да продължи да води европейския дневен ред през следващите пет години, но и като сигнал, че трябва да работим още по-здраво, за да достигнем хората. Европа гласува. Демокрацията е жива и нашият парламент ще бъде конструктивен и ще продължи да работи за всички европейци“, заяви Мецола.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase