Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изборите за Европейски парламент приключиха във всички страни от ЕС, в някои държави като Франция вече са факт и политическите трусове. Какво показват резултатите?

Историческа победа за Австрийската партия на свободата с 25,5 процента - това е изводът след оповестените окончателни резултати от изборите за Европейски парламент в Австрия.

Според последните данни, обявени от Европейския парламент, победител на евровота в Белгия е крайнодясната партия "Вламс беланг" ("Фламандски интерес") с 13,92% от гласовете.

Цели осем гръцки партии ще излъчат евродепутати, показват междинните резултати при преброени 97,71 процента от подадените гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция в неделя.

В Дания Социалистическата народна партия нанесе първо поражение на управляващата Датска социалдемократическа партия от 2019 година, след като получи подкрепата на 17.43% от гласоподавателите в страната на европейските избори вчера, сочат окончателните данни след пълното преброяване на гласовете. Изборите се оказват исторически, тъй като отбелязват най-ниската подкрепа, която Датската социалдемократическа партия е получава някога на европейски вот - 15.6%.

Партия "Отечество" печели изборите за Европарламент в Естония. Заедно със Социалдемократическата партия получават два мандата. В следващия европарламент с мандат 2024-2029 г. по едно място получават Партията за реформа на Естония, Партията на центъра и Естонската консервативна народна партия. Това сочат предварителни резултати от вота на Национална избирателна комисия в страната.

Все още няма данни от Ирландия за разпределението на полагащите й се места в Европейския парламент.

Според предварителни данни, с 34,2% от подкрепата на избирателите, дясната Народна партия е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Испания.

Шест партии от Италия ще влязат в ЕП, сочат частични резултати. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони "Италиански братя" води с 28,62 % от гласовете. Демократическата партия на Ели Шлайн е втора с 25,56%.

Противно на социологическите проучвания управляващата партия "Ново единство" спечели изборите за Европейски парламент в Латвия. 52-годишният Валдис Домбровскис, водач на листата й, е получил 91 873 плюсчета срещу своето име в хартиените бюлетини, с които гласуваха 33,82 процента (по окончателните данни на ЦИК) от населението на Латвия.

Консерваторите от Отечествен съюз - Литовски християндемократи спечелиха изборите за Европейски парламент в Литва, сочат резултатите от преброяването във всички 1895 секции в страната, публикувани около 02:00 часа след полунощ (и българско време) на 10 юни.

Пет партии от Люксембург ще бъдат представени със свои депутати в новия Европейски парламент. Управляващата Християнсоциална народна партия (ХСНП) печели две места. Това показват окончателните резултати от изборите в страната, където няма екзитпол.

Евроизборите в Малта донесоха изненадващи резултати. Противно на всички социологически проучвания, които залагаха на победа с разлика от поне 10 на сто за Лейбъристката партия, управляващата формация изпреварва със съвсем малко основната опозиционна сила - Националистическата партия. При около 73 на сто избирателна активност Лейбъристката партия е получила 45,26 процента от гласовете, а Националистическата партия - 42,02 на сто, за другите партии и независими кандидати са дали гласа си общо 12,72 на сто.

Проевропейските "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия спечелиха най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените пълни прогнозни резултати по телевизия Ен О Ес (NOS) в 23 часа местно време.

Социалистическата партия на Португалия и десният Демократичен съюз получават по 7 евродепутатски места от квотата на страната в Европейския парламент, показват предварителни оценки, публикувани на сайта на европейската институция.

Официалните резултати в Словакия сочат, че победител на изборите е основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия" с 27,81% от гласовете на избирателите. Тя ще има шестима евродепутати.

Победа за десните на евровота в Словения - най-много места очаквано печелят Словенската демократична партия (СДП) и "Движение Свобода" (ДС), според частични резултати на Държавната избирателна комисия.

Управляващата партия ФИДЕС води на изборите за ЕП в Унгария с резултат от 43,7 на сто от гласовете, съобщи Националната избирателна комисия в Будапеща. Водач на листата е Тамаш Дойч, който бе евродепутат в доскорошния ЕП.

Левицата във Финландия изненада със силен изборен резултат, надминаващ прогнозите на анализаторите и проучванията. Това сочат първите предварителни резултати на финландското министерството на правосъдието в страната при 100 процента обработени бюлетини, публикувани от правосъдно ведомство.

В Чехия първата политическа сила на изборите за представители на Европейски парламент е АНО (АНО) с 26,14 на сто от гласовете при избирателна активност от 36,46 на сто, което е най-високото й ниво досега, откакто страната е член на ЕС от 2004 г., съобщиха от статистическата служба на страната (CZSO).

Според първите резултати от предварителното преброяване на гласовете за европейските избори в Швеция, публикувани от изборната комисия на страната, Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели с 25,1% от гласовете и получава 5 от общо двадесет и едното депутатски места в следващия състав на законодателния орган на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase