Снимка: Pixabay

Все повече млади хора обръщат гръб на новините. Те ги смятат за депресиращи, отблъскващи, а на моменти дори и скучни. Данните са от глобално проучване на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет, съобщава БНР.

Около 39% от анкетираните казват, че често умишлено избягват новините. Войните в Украйна и Близкия изток са допринесли за желанието на хората да изключат новините, смята Ник Нюман, един от авторите на доклада.

Посочва се още, че избягването на новините е достигнало връхната си точка. Въпреки това в САЩ, където през ноември предстоят президентски избори, има слабо повишение на интереса към новини.

Общата тенденция да се избягват новините върви твърдо надолу. Във Великобритания интересът към новините е намалял почти наполовина от 2015 година насам. Нюман заяви за BBC, че някои хора се чувстват все по-претоварени и объркани от количеството новини, докато други се чувстват уморени от политиката.

Жените и по-младите хора са по-склонни да се чувстват уморени от поднасяното количество новини, според доклада. Междувременно доверието в новините, за онези които ги слушат и гледат, остава стабилно на 40%, но все още е с 4% по-ниско като цяло, отколкото беше в разгара на пандемията от коронавирус, сочи проучването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase