Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С формирането на новата Европейска комисия и новия Европейски парламент ще станат ясни детайлите за бъдещето на Зелената сделка, като е възможно да има известно предоговаряне. ЕС остава решен да намали зависимостта си от трети страни за развитието на зелена енергия. Със сигурност някои държави ще продължат да развиват ядрената си енергетика, но това са бавни и скъпи проекти в сравнение с ВЕИ инсталациите. Това коментира Балин Балинов, "Грийнпийс" - България, координатор на кампанията "Енергийни решения", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Със сигурност Европа продължава да подпомага хората да произвеждат енергия за собствени нужди - да ги мотивира с финансиране, което обаче държавите трябва да подсигурят. Законовата рамка на европейско ниво я има,.. а частната инициатива се развива така или иначе. Все повече производства, включително и в България, инвестират в собствени фотоволтаични централи покрай либерализацията на пазара и повишаването на цените след началото на войната в Украйна."

Добрите мениджъри са разбрали, че е добра практика да имат допълнителната сигурност на собствено производство на енергия в подобни ситуации, добави Балинов.

В момента 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" отново не работи поради технически причини, така че през деня страната зависи от фотоволтаичните централи.

"Около и над 50% от енергията в България е от слънцето.", каза той

Соларните модули и панели не са поскъпнали сериозно напоследък, но цената на труда за поставянето им расте в момента, като категорично има голям недостиг на кадри в България.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase