Снимка БГНЕС
fallback

За делата "Барселонагейт" и за снимките на Бойко Борисов със златните кюлчета, за които бившият премиер казва, че са аранжирани, ще говори в Страсбург главният прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от държавното обвинение.

По "Барселонагейт" се разследва пране на пари, като предмет на делото е къща в Барселона. Имотът струвал 4 млн. евро. Проверяват се средствата, с които е закупен.

Oще по темата
Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Главният прокурор на Република България Иван Гешев ще бъде на работно посещение в Европейския парламент в гр. Страсбург, Франция, на 13 и 14 юни 2023 г. Повод за визитата е покана към главния прокурор за участие в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) на Европейския парламент.

По искане на европейските депутати главният прокурор Иван Гешев ще представи постигнатия от ПРБ напредък при разследване на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група - т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

Участие в заседанието е предвидено да вземат и представители на GRECO - Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по „високите етажи“ на властта.

На 14 юни 2023 г. са планирани работни срещи на главния прокурор Иван Гешев с членове на Европейския парламент.

Припомняме, че днес по-рано Гешев напусна заседанието на ВСС, където се обсъждаше искането за оставката му, с мотива, че лети към Страсбург. Той обясни пред магстратите, че от изявлението му там ще стане ясно защо присъствието му там е било наложително. В петък той отложи и изявлението си по БНТ, за да бъде след посещението му в Страсбург.

Междувременно пленумът на ВСС гледа искането за оставката му в негово отсъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Трябва

преди 11 месеца

да се изчисти "политическия ***" във ВСС.

40

Браво

преди 11 месеца

Гешев удари за последно яко мафията

39

Нина

преди 11 месеца

Ха,ха,ха ,Гешев и той реши да става политик на гърба на Борисов,нали вече така е модерно.Чакаме името на партията ти.

fallback