Снимка: БГНЕС

Водите на Европа идват от Атлантическия океан и Средиземно море и често се определят като възможно най-добрите за морски туризъм. През летните месеци точно качеството и чистота на водата ще бъде под микроскоп. Повечето водоеми и горещи точки в Европа са безопасни за посещение.

Данните на Европейската агенция за околната среда посочват, че генерално водата от океани и морета е в пъти по-добра от тази на реките и езерата. През 2023 г. около 89% от всички крайбрежни води са описани като перфектни, посочва Euronews.

Това е добра новина за европейския туризъм, а повече от 22 081 водни проби дават отлично качество. Най-чистата вод за миналия сезон е регистрирана в Кипър, Австрия, Хърватска и Гърция, където качеството на водата е достигнало 95%. Дестинации като Албания, Белгия, Естония, Унгария и Полша изпадат в класацията и се позиционират с резултат по-нисък от 70%. Въпреки това техните водоеми все пак стигат някаква форма на стандарт, която може да не е съвършена, но все пак държи качеството.

Генералното заключение на експертите е, че 96% от водата на ЕС достига поне минималния стандарт на качество, който се изисква Директивата на водата за къпане.

Страни като Швеция, Нидерландия, Ирландия и Естония не могат да се похвалят с подобно качество. Ако една локация получи лоша оценка, това означава, че ще бъде затворена през следващия сезон и ще се маркира като опасна за плуване. Агенцията посочва препоръки за справяне с проблемите и след това идва време за втора проверка.

ЕС следва този принцип за определяне на качеството на водата и го практикува през всеки сезон. Правилото важи за крайбрежни води и преминаващи реки и езера. Директивата не взима предвид затворени басейни и спа басейни - там действат други закони.

Замърсените води най-често създават много проблеми на летовниците, когато малко или много има поглъщане. Те могат да причинят и инфекция на очите, ушите, дихателните пътища и в някои случаи водят до много по-сериозни заболявания. Властите правят постоянни тестове на водите и следят за бактерии като Ешерихия коли и други популярни замърсители. На база тяхното съдържание се определя и качеството на водата - "отлично", "добро", "поносимо" или "ниско".

За да добиете представа за инвестицията и изчистването на един водоем, обърнете внимание на инвестицията на Париж за почистването на река Сена. Процесът е започнал през 2015 г. и в рамките на 10 години трябва да позволи на парижани да се къпят в реката.

Проектът струва около 1.4 милиарда евро. По-сериозните структури около реката са почти завършени, а това означава, че са подобрени пречиствателните станции и са добавени нови елементи за контрол на качеството, включително и колектори за дъждовна вода, които вече имат капацитета на около 20 олимпийски басейна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase