Снимка БГНЕС

Главният прокурор напусна заседанието на ВСС, за да пътува за Страсбург, където ще присъства на заседание на Европейския парламент. Заедно с него заседанието на пленума напусна и адвокатът му Радостина Томова.

Гешев обаче заяви, че иска лично да присъства на цялото заседание на Пленума и да упражни правото си на лична защита, информира "Дарик".

На свой ред членът на ВСС Атанаска Дишева попита дали не може в Страсбург да бъде изпратен негов заместник или да пътува с по-късен полет. Гешев обясни, че има няколко лични срещи.  Колегата ѝ Огнян Дамянов заяви, че това е шиканиране и трябва заседанието да продължи. Цветинка Пашкунова посочи, че трябва да се даде право на Гешев да присъства, защото иначе това може да се превърне в повод да се смята, че процедурата е опорочена. Боян Магдалинчев каза, че следващата седмица ще отсъства.

Дебатите дали заседанието да бъде прекратено за днес продължават.

"Аз не съм се родил главен прокурор и няма да умра главен прокурор. Не се притеснявам от тази процедура. Не, не става въпрос само за мен, а за всички. Въпросът е принципен. Въпросът е кой ще е следващият", заяви Гешев.

Министърът на правосъдието Атанас Славов припомни на Гешев, че в протокола е заявено неговото участие в заседанието. Според него това е осуетяване на производството.

Главният прокурор отбеляза, че ще се разбере утре защо иска да участва лично на заседанието на ЕП.

Заместник-главният прокурор Даниела Машева, която ВСС изслушва, е допуснала, че Иван Гешев може да си подаде оставката с оглед на всички събития.

Машева разказа, че на 14 май вечерта в общ чат с други ръководители в прокуратурата получили съобщение за оперативка при главния прокурор. Всички бяхме изненадани и притеснени, посочи още тя.

След това началникът на кабинета на Гешев Габриела Ненкова се обадила по телефона, за да каже на всички да дойдат се сбогуват с Гешев.

Когато влязла в кабинета на Гешев, той бил с необичайно изражение.

"Никога не съм го виждала така. Според мен ставаше дума за голямо притеснение и вероятно обида", описа ситуацията Машева. Тя допълни, че Гешев се е здрависал с всеки и попитал как се чувстват. След това той поискал да бъде донесен телефон и да бъде пуснат запис.

На срещата присъствал и друг заместник на Гешев - Борислав Сарафов.

"При пускането на записа той (Сарафов - б.р.) видимо промени изражението си, каза, че не желае да участва в това, че е недопустимо да бъдат записвани колеги и напусна кабинета", разказа Машева.

"След като изслушахме записа, Гешев каза, че всеки може да си тръгне като Сарафов или да остане с него и да отиде на пресконференцията. На тази оперативка не съм чула да се казва за наличие на 150 записа, посочи още Даниела Машева."

Тя отбеляза, че на излизане от кабинета си Гешев е взел оставката си и казал, че няма да я подаде. Според нея половин-един час след брифинга Гешев е възвърнал обичайното си изражение.

След брифинга Машева е видяла и заплашителното писмо до Гешев.

Преди изслушването пленумът на ВСС не прие доказателствените искания на главния прокурор Иван Гешев. Той поиска експертиза на етимолог, за да стане ясно дали изразът "политически боклук" е уронил престижа на съдебната власт.

Освен това Гешев поиска да бъде направено социологическо проучване, което да покаже какво е нивото на доверие към съдебната власт към датата 15 май, когато той направи пресконференция и използва израза "политически боклук", както и след тази дата. Последното доказателствено искане, което главният прокурор направи е да се поиска информация от отдел "Публична комуникация" за това кой може да публикува в профила на главния прокурор в Туитър. ВСС отхвърли и трите искания.

Още по темата

Преди това главният прокурор отбеляза, че по същество ситуацията е дума срещу дума. "Ние смятаме, че не сме уронили престижа на съдебната власт, вносителите смятат, че сме уронили престижа. В рамките на един процес, в който страна са и вносителите трябва да се приеме едно от двете мнения без каквато и да е обективна конкретика дали това се е случило или не се е случило", подчерта той.

"Ясно искам да заявя, че е нормално, когато се опитат да те убият, след като този опит не успее, а започне политическа атака, вероятно от политическа партия ГЕРБ за отстраняването ми по друга процедура, започваща от осми е ясно, че няма как да съм спокоен и след като заплашват мен и семейството ми. Ако някой смята, че може да е спокоен след като са опитали да го взривят да пробва и да почувства как се чувствам. Не твърдя, че нещо е променило психиката ми, но е нормално при тази ситуация да има емоция. Няма как да няма емоция при положение, че е ясно за всички, че става въпрос за политически опит за овладяване на съдебната система. Надявам се, че това не е графикът и не е таймингът на Делян Пеевски и Бойко Борисов", каза още главният прокурор.

Миналия път след близо 14-часово заседание Пленумът на ВСС сложи пауза на обсъждането, което приключи след полунощ.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase