Снимка: БГНЕС

Унгария не одобри изплащането на следващия транш от военна подкрепа за Украйна, предоставена в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Това съобщи във вторник "Ройтерс", като цитира изявление от кабинета на говорител на правителството.

"Унгария не е съгласна с факта, че Европейският съюз, заедно с други съществуващи инструменти, използва Европейския механизъм за подкрепа на мира единствено по отношение на Украйна, тъй като това не позволява насочването на достатъчно средства за насърчаване на интересите на ЕС в други области", се казва в отговор на искането за коментар на "Ройтерс" след репортажа на италианските медии по въпроса.

Още по темата
В него се казва, че други области, в които могат да се използват средствата, включват Балканите или Северна Африка.

"За унгарското правителство е от решаващо значение тези въпроси да бъдат изяснени и затова то не одобри изплащането на следващия транш от EPF", добави офисът на говорителя.

Припомняме, че траншът в размер на 500 млн. евро трябваше да бъде отпуснат следващия понеделник.

Европейският инструмент за мир е създаден през 2021 г. и се финансира с вноски от държавите - членки на ЕС.

Премиерът Виктор Орбан посочи, че западните страни оказват на Украйна широка подкрепа и "сами решават докъде са готови да стигнат и колко са готови да похарчат" за въоръжаване на украинската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase