Снимка БГНЕС

Европейската комисия е получила писмо от 12 държави, в което се изразява "сериозна загриженост" от договорките за петте държави, които получиха подкрепа заради вноса от Украйна. Податели са Франция, Германия, Нидерландия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения.

Според тях това решение "подкопава целостта на вътрешния пазар на ЕС". Държавите протестират, че Еврокомисията е договорила изключенията зад гърба им и без да се консултира с тях, което неин говорител отхвърли, казвайки, че всички са били информирани за мерките.

След преговори България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния получиха до 5 юни право да забранят вноса на четири украински храни - пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица, както и да си разпределят 156 млн. евро безвъзмездно от европейския бюджет, за да компенсират производителите си, засегнати от прекомерния внос на украински земеделски продукти.

Още по темата

Авторите на писмото настояват още комисията да им изясни договореностите и да обясни как те са свързани с "правилата и функционирането" на вътрешния пазар на ЕС и със задълженията на ЕС към Украйна и споразумението за асоцииране на Киев. "Призоваваме комисията да се върне към прозрачна процедура по установените правила в рамките на функционирането на ЕС и неговите държави членки", се казва в писмото.

Украйна също е недоволна от договорките, като президентът Володимир Зеленски ги определи като "неприемливи ограничения" и настоя те да бъдат вдигнати по време на посещението на председателя на Еврокомисията в Киев на 9 май.

Миналата пролет ЕС се съгласи да освободи от мита украинския внос за една година като знак за солидарност с Киев, който не можеше да си гарантира приходи от износа на земеделска продукция заради блокиране от Русия на основния експортен канал - през Черно море.

През февруари Европейската комисия предложи удължаване с още 12 месеца на разпоредбата, която изтича на 5 юни, и продължението вече е на едно гласуване в Съвета на ЕС, преди да влезе в сила, след като беше одобрено от Европейския парламент тази седмица.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase