Снимка: БГНЕС

Европейската комисия защити днес решението си да отпусне средства за обезщетение на земеделците в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, засегнати от вноса на стоки от Украйна. Има достатъчно данни, че пазарът в тези страни търпи сътресения, затова имаме правото по наша преценка да оказваме необходимата помощ, заяви говорител на комисията на пресконференция.

Той допълни, че ЕК е готова да продължи да разяснява на останалите държави от ЕС обстоятелствата, които водят до ограничените пазарни смущения. Говорителят отговори на въпроси, свързани с писмо на 12 страни (Франция, Германия, Холандия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения) до ЕК с искане на разяснение защо действията на комисията в този случай не са били съгласувани с тях. Получихме писмото и ще отговорим, посочи говорителят.

Причините за всичко това са на първо място в Русия. Пътят за износ от Украйна през Черно море не работи заради войната. Зърното остава в Украйна, а по света то е необходимо, поясни говорителят. Едностранните мерки са неуместни и това бе заявено на граничните с Украйна държави. На останалите в ЕС сме готови да продължим да обясняваме какви са причините да отпуснем такава помощ, добави той.

По неговите думи до 5 юни действат временните мерки на комисията, а след това влизат в сила нови европейски правила, които отново предвиждат запазването на мерките, докогато е необходимо. Готови сме да обмислим следващи мерки, заяви говорителят.

Когато постигнахме споразумение на 28 април с петте държави за вноса от Украйна, съобщихме на останалите страни от ЕС. Това е обичайна процедура, извършена чрез представителите по търговските въпроси на страните от ЕС в Брюксел, обобщи говорителят. /БТА, Николай Желязков/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase