Снимка: БГНЕС
fallback

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомните електроцентрали, за да "изнудва" света, съобщава "Ройтерс".

Изказването му беше по случай годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил.

"Преди 37 години аварията в атомната електроцентрала в Чернобил остави огромен белег върху целия свят", написа украинският лидер в "Телеграм". Миналата година окупационната власт не просто нахлу в тази електроцентрала, а отново постави света в опасност от ново бедствие, допълни той.

"Трябва да направим всичко, за да попречим на терористичната държава да използва атомни електроцентрали, за да изнудва Украйна и света", категоричен бе Зеленски.

Реактор в Чернобил, разположен на около 100 км северно от Киев, избухна на 26 април 1986 г., когато Украйна все още беше част от Съветския съюз.

Oще по темата
Инцидентът, който се смята за най-тежката ядрена катастрофа в света, отрови огромни райони на Украйна, Беларус и Русия. Части от Западна и Източна Европа също бяха изложени на радиация.

Централата не е в експлоатация от 2000 г.

В първия ден от руската инвазия на 24 февруари 2022 г. руските войски превзеха Чернобил, след като нахлуха от Беларус. Руските сили прекараха следващия месец в АЕЦ-а, след което се изтеглиха. Украйна ги обвини в грабежи и излагане на радиация чрез копаене на окопи в забранената зона.

Киев засили отбраната по северната си граница в случай на нова атака.

В Южна Украйна руските сили поеха контрола над Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа - която преди това произвеждаше 20% от електроенергията в Украйна.

Електроцентралата продължи да функционира през първите месеци на инвазията въпреки сраженията около нея, но беше спряна през септември.

Киев и Москва взаимно се обвиняват в обстрел на ядрения обект, който породи опасения от повторение на катастрофата в Чернобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 1 година

Примитивна нация. От Петър първи насам, само краде от запада идеи, технологии, култура. Позор за Русия

36

Мухаха

преди 1 година

По време на инцидента в Чернобил РЪКОВОДСТВОТО И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПЕРСОНАЛА СА БИЛИ ЕТНИЧЕСКИ УКРАЙНЦИ ..... ФАКТ.

35

Пак ядат бой явно

преди 1 година

КомиккрадЗе почва да дудне за ядрени централи като почнат рашките да мелят укро-нацитата!

fallback