Снимка: БГНЕС

Експерт по ядрено инженерство казва, че Запорожката атомна централа все още може да се управлява безопасно въпреки поредната загуба на мощност.

"Мисля, че мога да бъда уверен и да кажа, че наистина няма сравнение с Чернобил... Чернобил беше иницииран от конкретно събитие при неправилно функциониране и ние не сме в тази ситуация", обясни професор Майкъл Фицпатрик от университета в Ковънтри пред BBC

Професор Фицпатрик припомня, че АЕЦ "Запорожие" е напълно изключен от септември и дейността на обекта е ограничена до поддържане на "студено спиране", което включва поддържане на реакторите и съоръженията за съхранение в безопасност.

Но, ако централата бъде обстрелвана директно, може да има локално изпускане на радиоактивност, което всъщност би "представило най-голяма опасност за руските сили в района", казва той.

Чернобил в Северна Украйна е мястото на това, което се смята за най-лошата ядрена авария в света през 1986 г. Това се случи, когато инженери прекъснаха захранването на охлаждащите турбини, причинявайки парна експлозия, която взриви капака на един от реакторите..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase