Снимка: БГНЕС

Най-лошите опасения относно здравето на словашкия премиер Роберт Фицо са преминали за момента и засега няма опасност за живота му. Това увери вицепремиерът на Словакия Роберт Калинак, предава Reuters.

Простреляният министър-председател обаче няма да бъде преместен от болницата в Банска Бистрица, където бе настанен за спешна медицинска помощ, допълни Калинак.

"Казахме, че искаме да се доближим до положителната прогноза, сега сме една стъпка по-близо до нея. Премиерът излезе от ситуация, която пряко застрашаваше живота му, но ситуацията все още е сериозна, има нужда от интензивни медицински грижи .Няма да има планове в близко бъдеще, никакви премествания (в други болници - бел. ред.) ... Можем да считаме състоянието му за стабилно, с положителна прогноза“, подчерта вицепремиерът.

Опитът за убийството на Фицо бе извършен на 15 май в град Гандлова, на 190 километра от столицата Братислава. Премиерът излезе пред събралите се граждани, при което срещу него бяха произведени пет изстрела.

Фицо бе уцелен от четири куршума, единият от които е пронизал корема му. Той бе откаран с хеликоптер в болница в Банска Бистрица, опериран и поставен в изкуствена кома. По последни данни състоянието му е стабилно, но все още тежко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase