Снимка: БГНЕС
fallback

След речта на френския президент Еманюел Макрон по улиците на няколко града, сред които и Париж, преминаха спонтанни шествия, съобщи АФП.

В столицата митингът пред кметството в 10-ти район отстъпи място на три демонстрации в Париж с общо около 2000 демонстранти, по данни на префектурата.

Според репортера на в. "Монд" Пиер Бувие демонстрантите са преминали през района на Бастилията.

Кофите за боклук били разхвърляни и подпалени по пътя. Чували са се удари по тенджери и тигани.

Няколко други протеста се проведоха в Париж, както и в цяла Франция.

В Рен около 700 души се бяха събрали пред сградата на кметството, където според префектурата е имало големи полицейски сили, за да охраняват протеста, твърди АФП. Краят на президентското обръщение не сложи край на грохота от тенджери и тигани на протестиращите.

Oще по темата
В Лион между 400 и 600 души се събраха пред кметството, а няколкостотин направиха същото в Марсилия, преди да се отправят към кметството.

В Нант властите преброиха 850 демонстранти.

В съвместно изявление от понеделник вечерта от общия комитет на синдикатите във Франция смятат, че коментарите на президента на републиката "показват, че той все още не е разбрал гнева, който се изразява от французите.

"С упоритостта си изпълнителната власт не осъзнава отговорността, която носи (...), а той е единственият отговорен за взривоопасната ситуация.

Тя отново призова "1 май да бъде ден на масова, обединена и народна мобилизация" срещу пенсионната реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Горд Българин

преди 1 година

Макрон взе власта чрез маниполации и помощ от козяк, защото козяк се страхува друг да вземе власта. Но по всяка вероятност макрон ще бъде свален от народа си. Козяк взе да се претеснява защото европейците взеха да се надигат и доста правителства в Европа ще паднат.

28

...

преди 1 година

Леко-полеко долара ще става за тоалетна хартия. Обикновените работещи кравари в САЩ ще ги удари яко по главата. Там обаче не се палят кофи, а стреля яко. Отивам за пуканки.

27

Анонимен

преди 1 година

Франсетата се борят да си върнат нормалния живот отпреди пандемията. Борбен и свободолюбив народ.

fallback