Снимка: Pixabay

Триумфалната арка в Париж, Колизеумът в Рим и Гран Плас в Брюксел са сред многото забележителности в целия ЕС, които ще бъдат осветени, за да отбележат 9 май, Деня на Европа и едномесечното обратно броене за европейските избори (6—9 юни). Те ще покажат посланието на предизборната кампания „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб.“ или европейското знаме между сряда, 8 май, и четвъртък, 9 май, съобщиха от пресслужбата на ЕП.
 
 Сред другите забележителни сгради и паметници, които участват, са мостът „Самюел Бекет“ и сградите на националния парламент в Дъблин, кметството на Вилнюс, форт Сен Анджело във Валета, президентският дворец в Братислава, площад „Сибелес“ в Мадрид, националният парламент в Букурещ.
 
Национална галерия - Двореца в София ще се превърне в екран за визуалния спектакъл „Твоят глас“, който ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Специално на 9 май ще отбележим и факта, че остава точно един месец до европейските избори на 9 юни. Спектакълът „Твоят глас“ започва в 21 ч. на 9 май.
 
С тези прояви, които се провеждат в градове на целия континент, Европейският парламент и националните и местните органи си сътрудничат, за да изпратят послание за единство до 440 милиона европейски граждани относно значението, което тези европейски избори ще имат за бъдещето на всички. Денят на Европа, 9 май, е не само ден за възпоменание, но и ден за размисъл за общото ни бъдеще. Близостта на деня до изборите го прави по-значим повод от всякога.
 
Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase