Снимка: Bulgaria ON AIR

Франция отново беше обхваната от безредици, след като снощи Конституционният съвет даде зелена светлина на оспорваната пенсионна реформа. Палежи и сблъсъци се разиграха за пореден път при демонстрациите в Париж, Рен, Гренобъл и други градове.

Само в столицата бяха арестувани над 110 души. Късно през нощта демонстранти запалиха пожари в няколко района на Париж, докато полицията се опитваше да овладее ситуацията със сълзотворен газ. В Рен пламна полицейски участък. Масови безредици имаше и в Лион. В Марсилия блокираха трафика на места.

Конституционният съвет утвърди почти целия текст на закона, включително вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Протестите пред сградата бяха забранени, но и там се събра множество, което посрещна решението с освирквания и скандирания.

Законът вече е в сила, но синдикалистите остават непреклонни в настояването той да бъде анулиран. Социалистите подготвят проект за отмяна на реформата. Профсъюзите свикаха протестни шествия на 1 май - Международния ден на труда.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase