Снимка: БГНЕС

Сред министрите в новоназначеното правителство на Швеция е и 36-годишният Карл-Оскар Болин, който е в новините. Това, което прави назначението на Бохлин толкова интересно, обаче, не е неговата личност, а работата му. Бохлин е пионер в ролята на министър на гражданската отбрана, съобщава "Политико".

Тъй като невоенните заплахи срещу европейските държави бързо се увеличават с всеки изминал ден, създаването на такъв министерски ресор има изключителен смисъл. А като се има предвид сегашната траектория на континента, всяка европейска държава се нуждае от свой собствен.

"Гражданската част на общата отбрана е пренебрегвана", заяви министър-председателят Улф Кристерсон пред шведския парламент по-рано този месец, когато обяви, че новото му правителство ще работи за повишаване на устойчивостта срещу хибридни заплахи и кибернетична агресия.

По време на Студената война Швеция беше майстор на такава тотална отбрана, като изпробваше уменията си в редовни учения. Но след края на Студената война последователните правителства демонтираха тази феноменална система.

В телевизионно интервю Бохлин - самият нов министър - обясни още: "Всеки трябва да знае какво да прави, ако настъпи криза или война", каза той. "Гражданската отбрана започва от мен и от вас. Какво трябва да направим, ако настъпи криза или война?"

Това наистина е въпросът и той става още по-належащ поради факта, че агресията в сивата зона - агресия под прага на въоръженото военно насилие - се увеличава. Разбира се, има дезинформация и кибернетично проникване, но агресията в сивата зона не се ограничава само до тези начини - тя е всичко, което агресорът може да измисли: саботаж на инфраструктурата, въоръжаване на мигранти, насочване на западни компании като пълномощници на правителствата на техните страни или внезапни безпилотни самолети, които разузнават норвежката инфраструктура.

И въпреки че все още има някои актуални примери за тотална отбрана - Финландия например в по-голямата си част е запазила системата си от Студената война, а Сингапур празнува ежегоден Ден на тоталната отбрана, който подчертава колективните му усилия - нито една европейска държава, дори Финландия, няма железен план как да се защити срещу днешната комбинация от стари и нови заплахи. Особено пък нямат план за това как да включат частния сектор и населението в тези усилия.

"През последните години шведските въоръжени сили получиха значителни ресурси, въпреки че неща като защита на системите за разпределение на електроенергия, водоснабдяване, снабдяване с храна и транспорт бяха изключително уязвими", отбеляза Фреди Йонсон Ханберг, основател на шведската фондация "Пълна защита".

Същото важи и за други страни. По време на войни, както и при кризи, които не са свързани с война, гражданското общество в либералните демокрации е силно уязвимо. Но докато въоръжените сили в повечето европейски страни сега получават повече пари, много по-малко внимание се отделя на това как може да се използва останалата част от обществото, за да не се стига до опасности.

Още по темата
Не е необходимо обаче да се търси обрат чак до Студената война, за да се разбере колко жизненоважно е гражданското участие в отбраната на една нация. В днешна Украйна, дори когато голям брой мъже и жени са призовани на военна служба, цивилните са тези, които поддържат функционирането на основни функции, включително влакове и електричество. Някои се записват като доброволци за набързо обучени медици, други се грижат за съседи, а цяла армия от обикновени украинци публикува в социалните мрежи новини в подкрепа на въоръжените сили.

За сравнение, други европейски държави имат лукса да полагат такива усилия, без на тяхна територия да бушува война. Компаниите могат да продължат да работят дори при тежки обстоятелства, а обикновените граждани могат да дадат своя принос, като знаят как да се грижат за себе си, както и за своите приятели и съседи, като по този начин освободят правителството да се съсредоточи върху най-неотложните задачи.

Но всичко това изисква планиране и организация, ръководени от правителството.

Всъщност защитата с участието на гражданското общество е станала толкова важна, че не може просто да се добави към портфейла на съществуващ министър - и затова новаторският министерски пост в Швеция е толкова важен.

"Гражданската отбрана е нещо много повече от готовност при кризи", каза ми Йонсон Ханберг. "С тази стъпка Министерството на отбраната се превръща в министерство на цялостната отбрана, което може да оценява пълната картина на заплахите и да използва ресурсите по такъв начин, че да получим възможно най-доброто възпиране на различните заплахи. А с министър на гражданската отбрана на масата правителството няма да забрави за уязвимостта на едно модерно и отворено общество като шведското."

Кристина Сик, експерт по обща отбрана в Шведската асоциация на индустрията за сигурност и отбрана, е съгласна с това. "От съображения за координация е добре, че вече имаме министър на гражданската отбрана и че той е базиран в Министерството на отбраната", казва тя. "Създаването на този пост показва, че правителството се отнася сериозно към въпроса. Но успехът ще се измерва с това как цялото правителство действа и поема отговорността за сигурността на обществото."

Като се има предвид сегашната обстановка, други държави ще направят добре, ако бързо последват този пример, който Швеция вече е дала - и те вече могат да спестят време, като наблюдават как Бохлин се заема с изпълнението на своята нова инструкция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase