Снимка: БГНЕС

Бившата съветска република Беларус изгражда съвместна военна част със съседната ѝ воюваща Русия и първите руски войници пристигнаха. В същото време всички органи за сигурност, включително гражданската отбрана, са въоръжени, а убежищата в страната се подготвят за извънредни ситуации. В южната част на Никопол Украйна съобщава за руски нападения срещу къщи и електропроводи. Според сепаратистите се наблюдава засилен обстрел от страна на Украйна в окупирания Донецк. Русия обаче твърди, че е отблъснала широкомащабно настъпление на украинските войски. 235-ият ден от войната накратко, пише Ivestor.bg.

Беларус въоръжава гражданската си отбрана

Беларус засилва собствените си военни дейности на фона на агресивната война на Русия в Украйна. „Вече получихме всички оръжия, които трябваше да получим от Министерството на отбраната, и ги съхраняваме в оръжейните складове", заяви в неделя по държавната телевизия ръководителят на беларуската гражданска отбрана Вадим Синявски. В същото време, каза той, са създадени части, които заедно с военните могат да бъдат призовани „да защитават родината". В същото време високопоставеният служител говори за около 5000 подземни съоръжения, които биха могли да се използват като бомбоубежища в Беларус. Междувременно беларуската гранична охрана съобщи, че е подсилила частите си по границата „заради засилената разузнавателна дейност на Украйна".

Русия обстрелва граждански обекти в Никопол

Украйна обвинява руската армия за тежката атака срещу южния украински град Никопол. Според заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирил Тимошенко там са попаднали повече от 30 снаряда. Шестима души са били ранени, а повече от 20 къщи и няколко електропровода са били повредени, твърди Киев.

Сепаратистите съобщават за обстрел от Донецк

Украйна очевидно продължава да атакува в източната част на страната. Подкрепяните от Москва сепаратисти говорят за 40 атаки на украинската армия срещу цели в признатата от Русия „Донецка народна република" в рамките на 24 часа. Сепаратисткият кмет на град Донецк Алексей Кулемсин съобщи, че е обстрелвана административна сграда. Поне двама души са били ранени.

Още по темата
Русия: отблъснахме настъплението на Украйна

Междувременно Русия твърди, че е отблъснала украинско настъпление в Херсонска, Донецка и Николаевска област. По данни на Министерството на отбраната в Москва украинската страна е понесла значителни загуби. Наред с другото, в района на Харков са поразени три американски гаубици M777, се казва в съобщението. Цялата информация от зоните на бойните действия не може да бъде независимо проверена.

Съобщава се за по-нататъшни нападения срещу Белгород

Понастоящем руските власти съобщават за почти ежедневни украински нападения в граничния район на Белгород. Съобщава се, че най-малко четирима души са били ранени при бомбени нападения в региона. Местният губернатор Вячеслав Гладков съобщи в онлайн услугата Telegram, че трима членове на едно семейство са били ранени при бомбени нападения в областната столица Белгород. Освен това възрастен мъж е ранен при обстрел край Белгород. Гладков съобщи, че повече от 20 къщи в района са пострадали. Той публикува снимки на разрушения и кратери след атаките.

Украйна обявява награда за главата на Гиркин

Украинската агенция за военно разузнаване HUR предлага награда от 100 000 долара за залавянето на някогашния руски разузнавач Игор Гиркин, който ръководеше сепаратисткото въстание в Донбас през 2014 г. „Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната гарантира изплащането на 100 000 долара за предаването на Игор Гиркин (Стрелков) в украински плен", съобщиха от военното разузнаване. Гиркин, известен с псевдонима „Стрелков", е обвинен, наред с други неща, за свалянето на пътнически самолет над Донбас. Гиркин очевидно се присъединява към доброволчески батальон, за да се бие в Украйна след обявяването на частичната мобилизация.

Песков нарича НАТО страна във войната

Русия се придържа към военните си цели в съседната страна въпреки подкрепата на Запада за Украйна. НАТО „де факто" вече е въвлечена в конфликта, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция „Интерфакс“. Това обаче не влияело на целите на Русия. Говорейки за инвазията, започнала преди почти осем месеца, Песков заяви, че „операцията" ще продължи и ще бъде доведена докрай. Западната помощ за Украйна затруднявала това, но Русия имала достатъчно потенциал, за да продължи операцията. 

Прочетете повече на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase