Снимка: БГНЕС

От вторник Норвегия ще приведе военните си сили в повишена степен на готовност, тъй като засилва сигурността си в отговор на войната в Украйна, заяви в понеделник министър-председателят на скандинавската страна.

В момента Норвегия е най-големият износител на природен газ за Европейския съюз, като осигурява около една четвърт от целия внос в ЕС след спада на руските потоци.

"Това е най-тежката ситуация в областта на сигурността от няколко десетилетия насам", заяви на пресконференция министър-председателят Йонас Гахр Стьоре.

"Няма индикации, че Русия разширява военните си действия към други държави, но повишеното напрежение ни прави по-изложени на заплахи, разузнавателни операции и кампании за влияние."

Въоръжените сили ще прекарват по-малко време в обучение и повече време в оперативни задължения, а Домашната гвардия - сили за бърза мобилизация - ще играе по-активна роля, заяви министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам.

Военновъздушните сили отмениха обучението в САЩ със своите изтребители F35, като предпочитат да ги оставят в Норвегия, заяви ръководителят на въоръжените сили генерал Ейрик Кристоферсен.

"Очакваме тази ситуация да продължи поне една година", казва Кристоферсен.

Норвегия за първи път изпрати свои военни за охрана на офшорни платформи и наземни съоръжения след течове по газопровода "Северен поток" на 26 септември и получи подкрепа от британския, френския и германския флот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase