Снимка: Bulgaria ON AIR

Последен шанс за хиляди да отдадат почит на кралица Елизабет втора. Днес е четвъртият и последен ден, в който ковчегът на кралицата ще остане в Уестминстър Хол. Студът не отказва чакащите, нито това, че от последния наредил се човек в Саут Парк в Югоизточен Лондон, до парламента времето за преминаване се измерва на 13:30 часа.

Някои са чакали цели осем дни в палатки по пътя към Уестминстър. Жена пък се реди за втори път, за да отдаде почит.

"Наистина не вярвах, че краката ми ще се справят за втори път. В четвъртък дойдох в Лондон с майка ми, сега се връщам отново, за да го видя със съпруга ми. Той чувстваше, че пропуска, затова дойдохме тук. Бих направила и реверанс пред кралицата, ако краката ми издържат", каза жената.

Още по темата

По-рано днес за първи път и внуците на кралицата се простиха с нея в церемония, носеща името "Бдението на принцовете". Преди това децата на кралицата го направиха. По лично настояване на краля Чарлз Трети и принц Хари носи военна кралска униформа, макар малкият му син да се отказа от кралските си титли.

Бъкингамският дворец вече обяви и подробности за погребението утре. Човекът, който отговаря за подготовката, е херцогът на Норфолк. Той е категоричен, че държавното погребение ще "обедини хората по целия свят и всички религии". Погребението на кралицата ще се проведе в Уестминстърското абатство в Лондон от 13 часа българско време.

Мястото е паметно в живота на Кралицата. Там тя се омъжва за принц Филип преди 75 години. Нейната коронация също се е състояла там през 1953 г. Смята се, че приживе кралицата го е избрала и за последния си път, с което се нарушава вековна традиция.

А в може би една от най-зашеметяващите прояви на почит към кралицата, швейцарски художник озари небето с изображение на монарха и нейния съпруг принц Филип.

В британската столица вече пристигнаха и много световни лидери, включително американският президент Джо Байдън. В 22 часа българско време в Обединеното кралство ще има едноминутно мълчание. Призивът е и към хората, които ще са в домовете си, да отдадат почит пред монарха.

Премиерът Лиз Тръс ще проведе неформални срещи с ирландския си колега Михол Мартин, с канадския премиер Джъстин Трюдо и с полския президент Анджей Дуда. Тази сутрин пристигнаха японският император Нарухито и императрицата Масако. Тяхното решение да дойдат на Острова се смята за крайно необичайно, защото те традиционно избягват погребения заради религиозните си вярвания.

Бившият император Акихито е присъствал като престолонаследник  на коронацията на Елизабет Втора през 1953 година. Сред поканените на погребението е и българския президент Румен Радев. Той е придружаван от съпругата си Десислава Радева и от посланик Марин Райков. Повече от 500 държавни глави и високопоставени гости ще присъстват на погребението утре в Уестминстърското абатство.

Междувременно стана известно, че срещу мъжът, който се отдели от опашката и тръгна към ковчега на кралицата, са били повдигнати обвинения в нарушаване на обществения ред. Той е идентифициран като 28-годишният Мухамад Хан от източния лондонски квартал Тауър Хамлетс. Обвинения са повдигнат и срещу 24-годишният Мохамед Рахман, който намушка с нож двама полицаи в Централен Лондон в петък.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase