Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Вече текат и приготовленията за погребението на най-дълго управлявалия британски монарх. Приживе самата Елизабет II е поискала церемонията да не е скучна.

Погребението на кралицата ще събере световни лидери, които не са делили едно пространство от пет десетилетия, когато почина бащата на кралицата - Джордж VI. Бъкингамският дворец обяви подробности за погребението утре. То ще бъде най-голямата операция по сигурността, която някога е предприемала лондонската полиция за близо два века съществуване.

Над 10 000 военни ще вземат участие в церемонията. Това се налага и заради огромния брой чуждестранни лидери.

"В него участват над 10 000 души, включително войници, моряци и летци. Шест хиляди ще участват в шествието в Лондон и в Уиндзор. Планирането продължава от дълго време и сега трябва да го изпълним", заяви адмирал сър Тони Радакин.
Oще по темата


В Лондон се очакват 500 чуждестранни високопоставени лица, 4000 души обслужващ персонал и 1 милион обикновени хора. Събитието ще проследят и милиарди хора по телевизията. Отдаването на почит ще приключи до 6:30 часа утре сутрин в Уестминстър хол, където четири дни се стичаха хиляди.

Това са четири часа и половина преди началото на държавното погребение на покойния монарх, което трябва да започне в Уестминстърското абатство. Малко преди 12 часа българско време ковчегът на кралицата ще бъде преместен от Уестминстър Хол в Уестминстърското абатство. Около 2000 гости се очаква да присъстват на службата, която започва в 13 часа и ще бъде последвана от двуминутно мълчание в цялата страна в 13:55 часа.

Последното шествие ще започне в 14:15 часа, когато ковчегът на монарха ще бъде транспортиран от Уестминстърското абатство до арката Уелингтън в Лондон. След това ковчегът ще бъде пренесен до двореца Уиндзор, където кралицата ще бъде положена в параклиса Сейнт Джордж. Това ще стане около 17 часа българско време.

Следва церемония, която не е публична. И именно тогава Елизабет II ще бъде погребана до съпруга си принц Филип. Изборът на Уестминстърското абатство в Лондон е било по желание лично на самата кралица. И макар да нарушава вековна традиция, приживе тя го е поискала.

Мястото е специално за нея - там тя се омъжва за принц Филип преди 75 години. Нейната коронация също се е състояла там през 1953 г. Оказва се, че и самата Елизабет не е искала дълго и скучно погребение.

"Кралицата пожела погребението ѝ да не бъде "дълго" и "скучно". Така, че това, което ще очаквате, е най-доброто от погребалните служби, молитвената книга, думите, които са били вдъхновение за Шекспир. Ще чуете този прекрасен английски в най-истинския му вид, също така ще чуете ангелски гласове от хора на абатството, плюс кралските параклиси, наистина ще чуете гласове, които пеят за слава на Бог", каза бившият архиепископ лорд Джон Сентаму.

Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова по Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

доктор

преди 1 година

Не съм религиозен, ама в това отношение се възхищавам на исляма... 24 часа след смъртта починалият трябва да е погребан - експедитивно, ефикасно и безопасно! Да се разнасят трупове насам-натам не е хигиенично

33

Реалист

преди 1 година

Лека му пръст на това бабе ама какво общо има с България ? Чърчил е казал мнението си за нас. Да ни сравнят със земята и да насадят картофи ! Англия винаги е била душманина на свободните народи ! Световни пирати всичко заграбено в моретата са давали на кралицата или краля ! Така че *** айде у лево !

32

Аз

преди 1 година

Разбирам, че е била лидер на голяма и силна държава много дълго време, но стига вече! Отразихте я повече от достатъчно! Като всяко прекалено нещо, вече омръзна и има обратен ефект! Стига с тая кралица! Предстоят избори в България! Има война близо до нас, която дава сериозно отражение на нашата икономика! Приключвайте с кралицата и се насочете към българските проблеми!

fallback