Снимка: Bulgaria ON AIR

Стилът на кралица Елизабет Втора е прецизно документиран от деня на раждането ѝ до платинения ѝ юбилей. В света на модата тя оставя дълбока следа от тиарите, шапките и шаловете до нейните чанти и дори чадърите.

"Стилът на Елизабет Втора е кралски. Той е развиван, утвърждаван, бетониран през десетилетията и към него нито можем нещо да отнемем, нито да добавим. Неподражаем стил, който в много голяма степен символизира духа на Обединеното кралство. Дух, в който неизменно е и дълбоката традиция, от една страна, и от друга, смелостта, усетът за новото, дързостта", заяви експертът по мода и стил и председател на Академията за мода проф. Любомир Стойков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според него тя твърде рано и успешно намира начин да се идентифицира като личност, лидер, кралска персона и дама. Една от фразите, която тя произнася, гласи, че за да ѝ повярват, трябва да я забележат, което обяснява желанието ѝ да привлича вниманието, но по благороден начин.

По думите на госта трябва да се знае, че Елизабет не е гледала никога на облеклото си като на дрешки, а с външността и от естетически, културен и от комуникационен ракурс тя е изпращала послания.

"Кралица Елизабет Втора не правеше компромис със собствените си решения. Когато е одобрявала веднъж проекта за своето облекло, почти не са известни случаи тя да е променяла своето решение, да е капризничела и да се е отказвала от нещо, което самата тя е споменала. Банализиралата се синя шапка с жълти цветчета през 2017 г. показа по един деликатен, но категоричен начин какво е нейното отношение към Brexit. Нейната рокля по време на коронацията е направена по много интересен начин - съединява и символизира различните територии, притежавани от Великобритания", твърди проф. Стойков пред Bulgaria ON AIR.

Модният експерт каза, че ако надникнем в най-тайните кътчета на Бъкингамския дворец, ще разберем, че там има складове, в които се съхраняват материи от преди повече от 50 години. Той смята, че кралицата налага своя усет към етичната и устойчива мода, т.е. облеклото да не се изхвърля, а да се преправя.

Друг белег за нейната скромност е фактът, че когато тя сключва брак, закупува плата за сватбената си рокля със спестявания от купони.

"Кейт Мидълтън е заимствала част от нейния маниер и начина, по който се е държала. Това са коренно различни концепции. В единия случай става дума за облекло, което е немодно. Ако някой каже, че кралицата е модна икона, това би било безумна грешка. Тя се облича съобразно своя статут и индивидуалност и наистина е без аналог в това отношение, докато Кейт Мидълтън е модна икона. Тя има своя стил, който е много модерен, заедно с това съобразен с етикета, протокола, статуса на кралското семейство. Ако трябва да търсим прилика, по-скоро тя се вдъхновява много повече от Даяна и косвено от Грейс Кели - принцесата на Монако", обясни Стойков.

Във всеки тоалет на кралицата цветът е имал определена роля. Имало е по-активни, както и по-пастелни, дори тебеширени, но всеки цвят ѝ е отивал на очите и кожата. Проф. Стойков сподели, че кралицата дори се е гримирала сама, в много редки случаи е използвала гримьор и никога не е пропускала да си сложи червило.

Той смята, че кралица Елизабет Втора е удивително земна личност и това е една от причините да бъде толкова обичана като лидер.

"Има много забавни случаи около образа на Камила. Един от големите гафове в началото, които Чарлз направи, е, че тръгна да облича Камила като Даяна. С времето и с помощта на прочутия пиар Марк Боланд тя намери своя стил, изглади, тушира и успя да намери стил, който подхожда на нея и е адекватен на нейната роля и на новия крал Чарлз Трети, който много искрено се засмя, когато британският "Вог" го нарече модна икона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase