Снимка: БГНЕС

По данни на украинската главна прокуратура от 24 февруари насам руските войски са убили 349 деца в Украйна.

"До сутринта на 13 юли 2022 г. в резултат на въоръжената агресия на Русия в Украйна са пострадали повече от 1000 деца. По-специално, 349 деца са били убити, а повече от 652 са били ранени", пише пресслужбата на ГПУ в Telegram, съобщава "Укринформ".

Отбелязва се, че тези данни не са окончателни, тъй като се работи в районите на активни военни действия, във временно окупираните и освободените територии.

Още по темата
Най-много жертви бяха регистрирани в Донецка област - 352, Харковска област - 190, Киевска област - 116, Черниговска област - 68, Луганска област - 61, Николаевска област - 53, Херсонска област - 52 и Запорожка област - 31.

По-специално, тялото на деветгодишно момче е намерено в хода на аварийно-спасителни работи в град Часив Яр, Донецка област, след обстрел от руските войски на 9 юли.

На 12 юли в град Сиверск, Донецка област, две момчета на 2 и 17 години бяха ранени в резултат на обстрел. Двегодишното дете е в тежко състояние.

Освен това редовните въздушни удари и обстрелът на гражданска инфраструктура и жилищни райони от руските въоръжени сили нанесоха щети на 2 126 учебни заведения. От тях 216 са напълно разрушени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase