Снимка: БГНЕС

Във вторник Украйна съобщи, че е нанесла успешен ракетен удар с голям обсег на действие срещу руските сили в Южна Украйна - територия, която според нея планира да си върне с контраофанзива, в която ще участват стотици хиляди войници.

Според Украйна ударът е засегнал склад за боеприпаси в град Нова Каховка в Херсонска област и е убил 52 руснаци. До удара се стигна, след като Вашингтон снабди Украйна с мобилни артилерийски системи HIMARS, които според Киев нейните сили започват да използват с все по-голяма ефективност.

Служител, назначен от Русия в Херсон, представи различна версия. Той заяви, че при украинската атака са загинали най-малко седем души и че са били засегнати цивилни граждани и гражданска инфраструктура.

Ройтерс не можа да провери по независим начин разказите от бойното поле.

Районът, който Украйна удари, е този, който руските сили завзеха след началото на 24 февруари, което Москва нарече "специална военна операция", и е от стратегическо значение с достъпа до Черно море, някога процъфтяващата селскостопанска промишленост и местоположението на север от анексирания от Русия Крим, съобщи "Ройтерс".

Представители на украинското правителство говориха за усилията да мобилизират до 1 милион войници и за целта си да си върнат южните части на страната под руски контрол, които според тях са важни по икономически и политически причини.

"Въз основа на резултатите на нашите ракетни и артилерийски части, противникът загуби 52 гаубица Мста-Б, миномет и седем бронирани и други превозни средства, както и склад за боеприпаси в Нова Каховка", се казва в изявление на южното военно командване на Украйна.

Непотвърдени видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват дим и искри, последвани от огромно огнено кълбо, избухващо в нощното небе. Снимките показваха отломки, пръснати по улиците, и опожарени сгради.

Снимки, публикувани от руските държавни медии, показаха пустош, покрита с отломки и останки от сгради.

Служител на местната администрация, установена от Русия, заяви, че Украйна е използвала ракети HIMARS при удара и че те са унищожили складове, съдържащи селитра - химическо съединение, което може да се използва за производство на тор или пушек, което е довело до голяма експлозия.

Украинското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар относно вида на използваното оръжие.

Владимир Леонтиев, ръководител на въведената в Русия военно-гражданска администрация на Каховски район, беше цитиран от руската информационна агенция ТАСС да казва, че най-малко седем души са загинали при нападението и около 60 са ранени.

"Все още има много хора под развалините. Ранените са откарани в болница, но много хора са блокирани в апартаментите и къщите си", каза Леонтиев, цитиран от ТАСС.

Той е цитиран да казва още, че са били засегнати складове, магазини, аптека, бензиностанции и църква.

Още по темата

Според непотвърдени съобщения в социалните мрежи при удара са загинали няколко висши руски военни командири.

Планове за контраатака

Русия обвини Украйна, че обстрелва собствения си народ на територия, върху която е загубила контрол. Украйна заявява, че евакуира възможно най-много хора от районите, завзети от руските сили в рамките на това, което тя и Западът определят като нескопосан опит за заграбване на земя в имперски стил от страна на Москва.

Киев и Западът твърдят, че ударите на самата Русия са безразборни, убиват цивилни и изравняват със земята градски квартали.

Москва отрича да е нанасяла удари по цивилни граждани, но много украински градове, села и махали са останали в руини, докато най-големият конфликт в Европа след Втората световна война наближава петте месеца.

Русия се опитва да въведе рублата в Херсон и предлага руски паспорти на местните жители, които искат да ги вземат.

Въведените от Русия служители казват, че планират да проведат и референдум за присъединяването на региона към Русия, но все още не са определили дата.

В неделя вицепремиерът на Украйна призова цивилните в Херсон спешно да се евакуират, тъй като въоръжените сили на Украйна подготвят контраатака там.

"Ясно е, че ще има сражения, ще има артилерийски обстрел... и затова призоваваме (хората) спешно да се евакуират", заяви вицепремиерът Ирина Верешчук по националната телевизия.

Тя заяви, че не може да каже кога точно ще се случи контраофанзивата.

"Знам със сигурност, че там не трябва да има жени и деца и че те не трябва да се превръщат в жив щит", каза тя.

Самата Украйна се подготвя за това, което очаква да бъде нова мащабна руска офанзива в източната част на страната, където Москва твърди, че е решена да поеме контрола над целия индустриален регион Донбас.

От седмици руските сили обстрелват части от Донецка област, която е част от Донбас, и се очаква да започнат атака срещу източния град Славянск.

След като Русия не успя бързо да превземе украинската столица Киев, силите ѝ се насочиха към Донбас, чиито две провинции Донецк и Луганск са частично контролирани от подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г. насам.

В момента Русия контролира цялата Луганска област и част от Донецка област. Руският президент Владимир Путин се стреми да предаде контрола над Донбас на сепаратистите, за които Киев твърди, че са марионетки, контролирани от Русия - обвинение, което те отричат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase