Снимка: БГНЕС

Русия откри огън с артилерия, ракетни установки и танкове около втория по големина украински град Харков и обстрелва градове в източната част на страната, съобщи генералният щаб на Украйна в понеделник след удара, при който загинаха 18 души в жилищна сграда.

При ракетния удар по пететажния жилищен блок в град Хасив Яр в събота вечерта две дузини хора също бяха затрупани в развалините. Спасителите са установили гласова връзка с двама души, намиращи се под отломките, съобщиха от службата за спешна помощ, предаде "Ройтерс".

Ракетната атака е част от стремежа на Русия да завладее цялата Донецка област, която съставлява част от индустриалния регион Донбас в източната част на страната заедно с Луганска област, където Москва обяви победа по-рано този месец.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е извършила 34 въздушни удара от събота насам, а началникът на щаба му Андрий Ермак заяви, че Москва трябва да бъде обявена за държавен спонсор на тероризма заради взривяването на апартамента.

При отделен инцидент жилищен блок в Харков, в североизточната част на страната, но извън Донбас, е бил поразен от ракета през нощта, но не се съобщава за жертви, съобщиха властите и добавиха, че е било поразено и училище.

Москва отрича да напада цивилни граждани, но украинските градове, села и селища са в руини след руския обстрел от нахлуването на 24 февруари насам, а мазетата и бомбоубежищата са единственото безопасно място за тези, които са останали.

В неделя спасителите в Часив Яр използваха кран, за да повдигнат бетонна плоча, и използваха ръцете си, за да копаят през отломките, докато зашеметените жители, оцелели след атаката, прибираха лични вещи и разказваха истории за бягството си.

Една жена е била видяна да излиза от разрушената сграда, носейки дъска за гладене под мишница, чадър и найлонова торба за пазаруване. Други просто наблюдаваха спасителните дейности, страхувайки се от най-лошото, докато мъртвите бяха изнасяни.

"Изтичахме в мазето, имаше три удара, първият някъде в кухнята", каза жителка, която посочи името си като Людмила.

Още по темата
"Вторият, дори не си спомням, имаше мълния, тичахме към втория вход и после направо в мазето. Седяхме там цяла нощ до тази сутрин". Друга оцеляла, която посочи името си като Венера, каза, че е искала да спаси двете си котенца.

"Хвърлиха ме в банята, беше пълен хаос, бях в шок, цялата в кръв", каза тя, плачейки. "Когато излязох от банята, стаята беше пълна с отломки, три етажа бяха паднали. Така и не намерих котенцата под отломките."

Руският президент Владимир Путин нарича конфликта "специална военна операция" за демилитаризиране на съседна Украйна и отърваването ѝ от националистите. Украйна и западните ѝ съюзници твърдят, че войната на Путин е заграбване на земя в имперски стил и обвиняват силите му във военни престъпления.

В най-големия конфликт в Европа след Втората световна война са убити хиляди хора, градове и селища са превърнати в руини, а повече от 5,5 милиона украинци са напуснали страната си.

Вълна от бомбардировки

Генералният щаб на Украйна заяви в понеделник, че руските сили са започнали вълна от бомбардировки в източната част на страната, тъй като се опитват да поемат контрола над целия Донбас - регион, частично контролиран от подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г. насам.

Тя заяви, че широкомащабният обстрел е равносилен на подготовка за засилване на военните действия.

След като превзеха Луганска област, руските сили сега се концентрират върху поемането на контрола над Донецк на юг.

В понеделник информационна агенция ТАСС цитира сепаратистки представители и източник от Луганск, според които руските и подкрепяните от тях сили са поели контрола над три села в Донецка област.

Русия се отказа от ранно настъпление към столицата Киев пред лицето на ожесточена съпротива, подкрепена от западни оръжия.

В неделя украинският вицепремиер Ирина Верешчук предупреди цивилните граждани в окупираната от Русия Херсонска област в южната част на страната да се евакуират спешно, тъй като силите на Киев подготвят контраатака там. Тя не посочи срокове за действие.

"Знам със сигурност, че там не трябва да има жени и деца и че те не трябва да се превръщат в жив щит", каза тя по националната телевизия.

"Ройтерс" не успя да провери независимо съобщенията за бойното поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase