Снимка: БГНЕС

България ще настоява на днешното заседание на Европейския съвет за поносимост на мерките за постигането на по-природосъобразна икономика в следващите години. Това съобщи президентът Румен Радев при пристигането си за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

По неговите думи рязкото нарастване на целите на ЕС в тази област поставя България в трудно положение.

Още по темата

Възможностите на нашата страна за маневриране са изключително ограничени, затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, добави президентът, цитиран от БТА.

Държавният глава отбеляза нуждата от мерки в защита на конкурентоспособността и за осигуряване на социална поносимост на т. нар. "зелен преход".

Президентът изрази очакване въвеждането на европейско удостоверение за преболедувалите и ваксинираните срещу COVID да не донесе нови ограничения и дискриминация.

Създаването на европейски цифров сертификат е важна стъпка за гарантиране на свободата на движение на европейските граждани, отчете той. По неговите думи удостоверението не трябва да създава нови пречки и задължения.

Държавният глава призова за стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката, особено в туризма.

Той отбеляза, че при разпределянето на ваксини от ЕС към чужди държави за България приоритет са Западните Балкани и особено Република Северна Македония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase