Снимка: БГНЕС

Европейската комисия изрази гняв от забраната на европейското знаме на конкурса за песен на Евровизия и настоява за обяснения.

Твърденията, направени от няколко зрители, които присъстваха на Големия финал в събота и бяха смъмрени за носенето на знамената, бързо се разпространиха онлайн. Те предизвикаха строг укор от вицепрезидента на Комисията Маргаритис Схинас.

"Евровизия е преди всичко празник на европейския дух, на нашето европейско многообразие и талант. Знамето на ЕС е символ на това", написа Схинас в X в събота вечер. "По-малко от месец до изборите за Европейски парламент не трябва да има пречки, големи или малки, пред празнуването на това, което обединява всички европейци."

Изпълнителната власт на ЕС сега търси отговори от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), базирания в Женева алианс на обществените медии и организатора на музикалния празник. Схинас изпрати писмо в понеделник с молба към шефовете на EBU да обяснят "обосновката" зад забраната и да припишат "отговорност, където се дължи".

"Това със сигурност е жалко", каза Ерик Мамер, главен говорител на Комисията в понеделник. "От наша гледна точка няма абсолютно никаква причина това знаме (...) да бъде забранено на мястото."

"Това не е събитие, което се организира от Европейския съюз. Ние можем да оповестим нашите виждания. Със сигурност можем да насърчим EBU да разбере, че това е грешка и след това е тяхно решение как да продължат", добави той.

В изявление до Euronews EBU каза, че политиката за флаговете е била договорена със SVT, шведската телевизия и домакин на тазгодишното състезание, но подчерта, че това не включва изрична разпоредба за забрана на знамена на ЕС.

"Както в предишни години, като например 2023 г., политиката на SVT беше да разреши флаговете на участващите страни и флаговете на дъгата. Никога не е имало изрична забрана за знамето на ЕС в писмената политика", каза говорител на EBU. "Поради повишеното геополитическо напрежение, политиката за флага беше по-стриктно наложена от службите за сигурност на тазгодишното събитие."

Мамер отвърна на удара, като каза, че не е ролята на EBU да прави изявления относно геополитическата ситуация и въздействието, което тя "може или не може да има" върху участниците.

"Бих казал повече: точно когато геополитическата ситуация е сложна, ние трябва да защитаваме нашите ценности – ценностите на свободата, културното многообразие и разбирателството между народите", добави Мамер. "Не мисля, че това е подходящият момент да се въздържат хората да изразят ценностите си, като развяват европейското знаме, например."

Скандалът със знамето дойде след поредица от противоречия, които помрачиха тазгодишното издание, включително експулсирането в последния момент на Йост Клайн и разделящото участие на Израел по време на война в Газа.

Журналисти, които бяха в Малмьо, Швеция, описаха атмосфера на напрежение и хаос в социалните медии. Мартин Йостердал, изпълнителният супервайзър на състезанието, беше силно освиркван по време на големия финал, когато се намеси, за да обяви приключването на гласуването.

Въпреки това, когато Немо, представителят на Швейцария, грабна трофея, атмосферата стана екстатична, тъй като арената скандираше припева на песента-победител "Кодът".

Политическо знаме?

Знамето на Европа със своите отчетливи рефлексни сини и 12 жълти звезди е проектирано през 1955 г. от Съвета на Европа, правозащитна организация с 46 членове, и получава допълнително признание през 80-те години, след като ЕС го прави свой официален символ. Знамето често се показва в обществени сгради в 27-те държави-членки до националния флаг, със същата степен на видимост.

Но тази година в Евровизия присъствието му беше оспорвано.

Дорин Фрасиняну, политически съветник в партията ALDE, който пътува с приятели до Малмьо, разказа пред Euronews за своя опит.

"Приближихме арената и докато се редяхме на опашка, за да преминем през охраната, те помолиха мен и приятелите ми да покажем какви знамена имаме. Ние, разбира се, показахме знамената на ЕС, които имахме, и охраната ни каза, че не е позволено да влизаме с тях, че това е политическо знаме", каза Фрасиняну. "Честно казано бяхме шокирани и ужасени. Човекът от охраната обаче беше много учтив и каза, че за съжаление не може да направи много, EBU им е дал снимка с всички разрешени знамена там. Наистина знамето на ЕС не беше там."

След това групата приятели беше помолена да предаде знамената на ЕС, за да им бъде разрешено да влязат на мястото, обясни Фрасиняну.

Според правилата на Евровизия, зрителите могат да показват и развяват знамена от всяка участваща страна, както и знамето на Pride, считано за символ на толерантност и разнообразие. Това означава например забраната да се носят палестински знамена.

Организаторите обаче по-рано разрешиха излагането на знамена на ЕС, какъвто беше случаят миналата година в Ливърпул. Банерите се виждаха ясно, докато Лорийн си проправяше път към сцената, след като беше обявена за победител.

На официалния си уебсайт EBU казва, че Евровизия е "неполитическо събитие" и т че всички делегации и радио- и телевизионни оператори трябва да гарантират, че конкурсът "в никакъв случай няма да бъде политизиран и/или инструментализиран и/или по друг начин да бъде опорочен по какъвто и да е начин."

Знамето на ЕС не беше единственият символ под лупа. Появиха се също така съобщения, че на феновете, носещи небинарни знамена, е казано в събота да ги оставят навън. Немо, който се идентифицира като небинарен, нарече обвиненията "невероятни".

"Трябваше да внеса контрабандно знамето, защото Евровизия каза "не" и въпреки това го направих", казаха те на пресконференцията след победата. "Това очевидно е двоен стандарт."

"Може би Евровизия има нужда от малко поправки от време на време", добавиха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase