Снимка: Правителствена пресслужба

Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в завод за производство и търговия на химически продукти в Димитровград.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше на място заедно с премиера, разясни, че подкрепата за бизнеса е в контекста на изпълнението на Зелената сделка и прехода към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Дончев посочи, че 900 млн. лв. от предвидените 2 млрд. лв. са от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 828 млн. лв. са допълващо частно съфинансиране.
 
Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна още, че в момента се водят преговори за включването както на област Хасково, така и на областите Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово в допълнение към вече одобрените области Стара Загора, Перник и Кюстендил като допустими по Фонда за справедлив преход.

Той предвижда допълнителна подкрепа за въглищни и въглеродноинтензивни региони на стойност близо 2,4 млрд. лева за България. Това са двете линии, по които може да се възползва и заводът в Димитровград за трансформиране на производството си в нискоемисионно, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Премиерът Бойко Борисов посочи, че с подкрепата по линия на зелената сделка ще се гарантира бъдещето на завода и ще бъдат запазени работните места. От ръководството на предприятието се съгласиха, че така нареченият чист преход към климатична неутралност до 2030 г е изключително важен за ЕС и изразиха намерение да работят активно в тази посока.
 
Управата на завода благодари на министър-председателя Бойко Борисов за успешно проведените през миналата година преговори с "Газпром", вследствие на които цената на природния газ за България бе намалена с над 40 %.

"Благодарение на това, което направихте с договарянето на намаляването на цената на газа, ние успяхме да разширим своите пазари, тъй като в момента имаме най-конкурентните цени на природен газ в цяла Европа", отбелязаха от ръководството.

"На предприятието бяха върнати 17 милиона лева и бяха запазени всички работни места", изтъкна от своя страна премиерът Борисов и добави: "Пазарът ни е либерализиран и това са безспорни факти. Ако беше лесно, да го бяха направили досега".
 

Коментари Напиши коментар

29

българин

преди 2 месеца

" Управляваме добре"? Много рано започна изборната си кампания д-р Борисов???! Ваксини за хипохондриците щеше да има без значение кой ни " управлява" днес!-:) Ти май не разбираш Че скачането ти през годините в държавата от пост на пост ПРИКЛЮЧВА на Пролет? Уволняваме те тогава! И д-р Гешев ако е истински глав прокурор! Въпреки че Ти го избра! Трябва да те закопчее на мига след изборите ВЕДНАГА! Лицемер!

28

Анонимен

преди 2 месеца

Mi to zatova se sekat gorite do golo.Da mogat da se proizvedat dostatychno chekmedjeta a gi pylni bace sigur mue mnogo got da gi broi noschtem tiq milqrdi

27

Анонимен

преди 2 месеца

Axa schte boqdisat zeleno chekmedjeto za 2 milqrda da sybere bravo bace