Снимка: БГНЕС

Твърде много агнешко и сьомга, но не и достатъчно плодове и зеленчуци - с блокирани ключови транспортни връзки до континентална Европа и Brexit без сделка все още е реална възможност, способността на Великобритания да произвежда собствена храна отново е в центъра на вниманието, предава Bloomberg.

Организации от промишления сектор предупредиха за настъпващ недостиг на продукти и потребителите започнаха да се редят на опашки пред супермаркетите в Лондон, след като Франция в неделя забрани пътуването от Великобритания за 48 часа. Докато трафикът към Великобритания остава отворен, шофьорите на камиони често извършват двупосочни доставки и могат да бъдат възпрепятствани от забраните за напускане, които бяха наложени с цел да ограничат разпространението на бързо разпространяващ се нов щам на коронавируса.

Още по темата

Обединеното кралство произвежда около половината от собствените си хранителни продукти, но доставките от Европейския съюз съставляват една четвърт от общата сума през миналата година. Вносът е особено важен за пресни продукти през зимата, когато земеделското производство е ограничено до по-издръжливи култури като зеле или моркови. В същото време прекъсванията в пристанищата оставят с излишък британските износители на продукти от агнешко до сьомга.

Докато часовникът напредва и коледно-новогодишните празници наближават, ето как изглежда веригата за доставки на храна в Обединеното кралство, пише Bloomberg TV Bulgaria:

Плодове и зеленчуци

Великобритания отглежда по-малко от една пета от плодовете си и само половината от зеленчуците си. По това време на годината трябваше да има изобилие от сезонни продукти като брюкселско зеле, сочат данни на Британската асоциация на производителите. Но предлагането на салати, горски и цитрусови плодове може да бъде застрашено. Великобритания обикновено внася над 400 000 тона пресни домати годишно и произвежда само около една пета. През миналата година тя е внесла над 2,5 милиарда паунда (3,3 милиарда щатски долара) зеленчуци, като лукът, доматите и сладките чушки оглавяват списъка. Вносът на плодове беше дори по-висок - на стойност 3,9 милиарда британски лири.

Риба

Шотландия е един от големите доставчик на сьомга и лобистка група от бранша предупреди, че индустрията може да загуби 6,5 милиона паунда преди Коледа, ако границите не бъдат отворени отново. Тази седмица е най-натоварената през годината за търговията, като 150 тона прясна шотландска сьомга се изпращат ежедневно до ЕС. Краткият срок на годност на продукта не позволява много свобода при забавянето на доставките. Въпреки това, докато Великобритания може да се сблъска с излишък от сьомга, тя разчита на внос на популярни продукти като пикша и атлантическа треска, които обикновено се сервират с пържени картофи. По-голямата част от тях обаче идват извън ЕС, което прави по-малко вероятно тези фаворитни стоки да бъдат засегнати от Brexit или затваряне на граници на страните членки.

Месо и птици

Великобритания купува повече от половината от свинското си месо и част от говеждото от чужбина, като почти целият внос идва от Европа, показват данни на Съвета за развитие на земеделието и градинарството. Но за разлика от тях, може да се се стигне до големи излишъци на агнешко месо, най-вече след затварянето на пристанищата, което затрудни усилията на преработвателите да реализират финални продажби в ЕС, преди Brexit без сделка да рискува да добави солидни мита върху тяхната продукция.

„Целият овчи сектор отговори на призивите да се подготви за Brexit и беше наясно с вероятността от прекъсване на износа през първите седмици на 2021 г.“, заяви главният изпълнителен директор на Националната овчарска асоциация Фил Стокър. Но тези сътресения дойдоха 10 дни предсрочно поради локдауните, свързани с Covid и това е неочаквано и разочароващо за нашия бранш“.

Сирене и млечни продукти

Британските фермери са солидни производители на млечни продукти и страната би трябвало да разполага с достатъчно мляко за снабдяване на пазара. Но все още купува повече от една трета от сиренето си от чужбина. Проучване на London School of Economics and Political Science, изготвено по поръчка на производителя на млечни продукти Arla Foods, прогнозира, че разходите за масло, крема сирене и моцарела за пица ще нараснат, ако не бъде договорена търговска сделка.

Пшеница и ечемик

Обединеното кралство е утвърден производител на пшеница и земеделците обикновено задоволяват нуждите на пазара в това отношение. Но сезонът на екстремните метеорологични условия обаче донесе най-голямото редуциране на реколтата от британска пшеница от началото на 80-те години. С други думи домашно произведеното зърно ще покрие само около 80% от очакваното търсене на брашно за хляб и сладкиши в сравнение с около 90% година по-рано. Налице е обаче повече от достатъчно ечемик, който се използва за пивоварство и фураж.

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 4 месеца

Нека умрат от глад, да им дойде акъла и да свалят тираните!

46

ГОЛАТА ИСТИНА

преди 4 месеца

Фактите са много различни! Явно върхушката в България се опитва да накара хората да повярват в това, че България е рая на земята. Тази сутрин се колебаех в избора си за закуска, в магазина между : грозде, боровинки, малини, череши, киви, банани, авокадо, нар, ягоди и др. И най-дълбоката криза, в която може да попадне Англия, ще бъде светлинни години по-напред от България... за съжаление.

45

Активист на БСП

преди 4 месеца

Ами да берат ягоди и да ядат ингилизите! Никой не им е длъжен с нищо,нали искаха брекзит....Да се оплачат на Сорос....