Снимка: Bulgaria ON AIR

Нов щам на коронавируса се разпространява във Великобритания. Островът е абсолютно блокиран. Ще се повторят ли събитията от китайския град Ухан?

Журналистът Соня Колтуклиева, която от години живее в Лондон, посочи пред Bulgaria ON AIR, че ги е заляла вълна от отчаяние, недоволство и огромно разочарование.

"Защото нито един от нас не може да осъществи плановете си за Коледа и Нова година. Но по-добре да се предпазим от новия щам и коронавируса, отколкото да се отдадем на парти и веселби", отбеляза тя.

Още по темата

"В началото на пандемията британците бяха обвинявани от целия свят, че последни признаха колко страшен е този вирус. Едва когато Борис Джонсън влезе в болница и изпита кошмара, беше затворена страната. Затова вторият локдаун беше обявен много по-рано. От вчера е по-страшно, отколкото беше през март. Градският транспорт  е празен, навсякъде има полицаи, които спират хората и ги питат защо пътуват. В събота вечер хората отчаяно се опитваха да се качат на влакове, автобуси и самолети, за да заминат някъде. Глобата за неносене на маска в градския транспорт и на публични места е 6400 паунда. Не може да се напуска Лондон и не може отвън да влизат в Лондон", разказа Колтуклиева.

По думите ѝ британците се съобразяват с разпоредбите, а в България ще стане революция, ако издадат такива заповеди само часове преди да започне прилагането им. Журналистът подчерта, че британците са много по-дисциплинирани от българите, но все пак парковете и магазините са били пълни преди дни, което е довело до ударно покачване на броя на заразените.

Колтуклиева съобщи, че 625 ТИР-а са блокирани в графство Кент по пътя за френската граница. Дошло е тревожно съобщение, че ще има недостиг на цитрусови плодове и други хранителни стоки.

"Очаквахме ограничения заради Brexit. Търговската сделка не се случи, случи се новият вариант на Ковид-19. Британците сега успяха да си дадат сметка какво се случва, когато не са в европейското семейство. Писъците са огромни", каза още журналистът.

"Със 70% по-бързо се разпространява този нов вариант на коронавируса, много бързо се разпространява сред децата. Добрата новина е, че ваксината действа и върху този щам при 95-100% от случаите", изтъкна Соня Колтуклиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase