Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън свиква тази сутрин спешно заседание, на което ще се обсъди състоянието на международните въздушни съобщения на страна в светлината на вълната от забрани за полети до и от Великобритания, обявена от много страни с цел да се спре разпространението на новия щам на коронавируса, плъзнал широко из страната, предаде Ройтерс, цитирайки говорителка на премиера.

"Премиерът ще председателства заседанието на групата за спешно реагиране КОБРА. . . В момента вече са в ход и други срещи по въпроса, които ще продължат и утре, за да бъдат подготвени солидни ответни планове", каза говорителката.

Британското правителство обяви още по-строги ограничения в Лондон и Южна Англия, за да ограничи разпространението на новия щам на коронавируса.

Франция наложи 48-часова забрана за преминаване на хора от Великобритания с всички видове транспорт. Пристанището в Доувър затвори за всякакъв трафик от британска страна до второ нареждане заради френските гранични мерки.  На фериботния терминал на пристанище Довър на Ламанша вече бяха започнали да се събират огромни опашки от автомобили и пътници, желаещи да прекосят водната преграда към континента. От Юростар съобщиха, че след изявлението на френското правителство, че границата затваря от полунощ, ще могат да извършват курсове само от Париж за Лондон на 21 и 22 декември.

Много страни също въведоха карантина за влизащите в тях британци или прекратиха полетите, а някои не приемат и пристигащи с други транспортни средства оттам. Скай нюз изрично спомена България, която прекратява полетите към и от Великобритания до 31 януари. Списъкът с останалите страни е дълъг - сред тях са Белгия, Холандия, Италия, Германия, Турция, Чехия  и Австрия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase