Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г. Това е решено на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

Още по темата
България е готова да разреши полетите от Великобритания, след като здравните експерти на ЕС и нашата страна докладват решения за справянето на общността с новия щам на COVID-19 след проведеното днес заседание на Механизма за интегрираните договорености за реакция на политическо равнище в кризисни ситуации (IPCR).

"Много изпатихме от февруари, но очакваме днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе и за ваксините", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът разпореди да бъде създадена необходимата организация във всеки един сектор предвид затрудненията, които налагат ограничителните мерки от вчера заради новия щам на COVID-19. По думите на Борисов необходими са адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите.

Борисов възложи на министъра на вътрешните работи да създаде необходимата организация. "Не трябва да има опашки от тирове и да гарантираме, че няма контакт сред пътуващите", акцентира Борисов. Вътрешният министър Христо Терзийски подчерта, че още от снощи на летищата ни e създадена необходимата организация за работа в условията на разпространение на новия щам на COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването заяви, че за новия щам е установено, че се разпространява по-бързо и че създадените ваксини действат и срещу него. "Затова е много важно българските граждани да останат здрави до пристигането на ваксината", отбеляза Ангелов. Премиерът разпореди на здравния и външния министър да създадат организация за осигуряване на ваксини и за гражданите на Албания, Република Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани и Източното партньорство, след като бъдат осигурени нуждите на българските граждани.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева докладва на премиера, че ведомството е в постоянна връзка с посолството на България в Лондон. МВнР е в готовност да окаже съдействие на обърналите се към мисията ни българи, намиращи се във Великобритания. "Информирайте посланика ни какво правим. Ден по-рано да се окаже, че този вирус не е това, за което се говори, веднага ще възстановим полетите", каза премиерът Борисов на министър Захариева.

В рамките на работното съвещание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков информира, че в момента, в който се прецени, може да бъде променен срокът на заповедта на здравния министър по отношение на възстановяването на полетите. "Това означава, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам. Не се ограничават карго полети, хуманитарни полети и медицински полети", уточни Желязков. По отношение на сухопътните граници действат правилата за "зелени" коридори, като Главна дирекция "Гранична полиция" и РЗИ създават необходимата организация.

Министър Желязков посочи също, че Франция е затворила и сухопътните граници с Обединеното кралство. "Нашите камиони не могат да напуснат Великобритания", заяви транспортният министър и добави, че е отправил искане към френския министър на транспорта да осигури транзитно преминаване на българските камиони. Росен Желязкова акцентира, че министерството следи непрекъснато и кои други държави са затворили въздушните, сухопътните и морските си граници с Великобритания и докога са ограниченията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase