Снимка: Reuters, архив
fallback

Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, пише американският вестник The New York Times.

Всяка година блокът от 28 държави изплаща 65 милиарда долара субсидии за земеделските стопанства, предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент и да съхранят селските общности. Но в Унгария и голяма част от Централна и Източна Европа по-голямата част отива в свързани и мощни няколко играчи. Премиерът на Чешката република събра десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са потънали в мафиотски сделки за земя в Словакия и България.

Програмата на Европа за земеделието, система, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват блока отвътре. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои ръководени от популисти, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа , въпреки, че цялата система е обвита в тайнственост.

Oще по темата
Разследване на "Ню Йорк Таймс“, проведено в девет европейски страни от 2019 г., разкри системата за субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава екологичните цели на Европейския съюз и е изкривена от корупция и своеволия, пише "Фокус".

Европейският механизъм в Брюксел позволява тази груба корупция, тъй като действията срещу нея биха означавало промяна на модела, който помага да се държи крехкият съюз. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедри субсидии и широка дискретност при харченето им.

Съпротивата срещу тази система за овладяване на злоупотребите в по-новите държави-членки би нарушило политическите и икономическите блага на целия континент.

Изданието посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с управляващите кръгове и най-вече с премиерите на двете страни

В България субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит. Българската академия на науките установи, че 75 процента от основния вид европейска селскостопанска субсидия в страната се оказва в ръцете на около 100 предприятия. Тази пролет властите извършиха разследвания в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

До ССД

преди 4 години

"от две години рентиерът не изплаща рента ,но получава субсидии и никой нищо не може да направи." А по нашия край за 5г.им взеха земята на хорицата и не видяха нито стотинка. Упълномощили го за 1г., но неговата адвокатка се подписала, уж че е техен представител и му дават земята за 5г. и така. Никой не го осъди.

19

nekoj

преди 4 години

американското вестниче е доста 'едностранно' - че и в Източна Европа се краде е вярно (и е много срамно!), ама в Западна е много повече (ояе по срамно).Защо не са споменали че най големия бенефициент от земеделските субсидии е - Английската кралица!!! На второ място е някакъв датски холдинг. И така нататъка (за субсидиите). Не искам да кажа че тукашните с 'бентлитата' са цвете ама са джуджета спрямо големите играчи. Всички са за затвора!

18

Поп Андрей

преди 4 години

А дубрутру како Пено.

fallback