Снимка: Pixabay

Спрямо брутния си вътрешен продукт на глава от населението България и Хърватия правят по-големи вноски към европейския бюджет от по-богатите държави. Това заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер в Брюксел днес.

Още по темата

След изборите: България загуби още тежест в Европарламента

Вноските на всяка държава към бюджета на ЕС се определят като процент от националната им икономика, но някои държави, сред които Великобритания, Дания, Германия, Холандия, Австрия и Швеция получават отстъпки и така намаляват отчисленията, които техните граждани трябва да правят към европейската хазна. Тези отстъпки са договорени, тъй като богатите страни внасят номинално повече пари в общата каса на ЕС, отколкото получават обратно чрез еврофондовете.

Номинално богатите държави плащат повече, но усилието да отделят парите е по-голямо за двете най-бедни страни в ЕС – България и Хърватия.

Европейската комисия постави въпроса като аргумент за премахването на системата за отстъпките след напускането на Великобритания, заради която е въведена системата за отстъпки през 1984 г.

Според документ, адресиран до европейските лидери, които се събират идната седмица в Брюксел, Европейската комисия комисия предлага системата да бъде премахната от 2021 г. и така "да бъде решен проблемът със станалата непрозрачна и изкривена система".

Номинално най-много пари в бюджета на ЕС внася Германия – около 20 милиарда евро годишно, вноската на България е около 400 млн евро. Въпреки, че е най-малката икономика в ЕС, вноската на глава от българското население е 22-ра по размер в ЕС.

Ако системата на отстъпките отпадне, ЕС ще получи допълнителни приходи, с които може да покрие увеличаващите се нужди от финансиране.

Ако това не се случи и бюджетът за 2021-2027 г. остане в размер от 1% от размера на европейската икономика, ще трябва да се направят допълнителни съкращения в размера на кохезионните фондове и на парите за земеделие. Еврокомисията предлага бюджетът да нарастне до 1,14% от БВП на ЕС, но Германия се противопоставя, като се позовава на коалиционното споразумение на управляващата коалиция.

Йотингер предупреди, че ако дългосрочният бюджет на ЕС не бъде одобрен от страните членки, така както е разчетен от Европейската комисия, няма да има пари за увеличаване парите за охрана на границите, за отбрана, изследвания и цифровизация на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase