Снимка: Президентски пресцентър

Предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват механизми за своевременно вземане на решения и реакция и още по-тясна интеграция в областта на отбраната и сигурността. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Федерална република Германия Хайко Маас.

Според държавния глава миграцията, охраната на външните граници, както и кризите в съседните региони, са основните фактори на сигурността, които изискват обединена и силна Европа.

"За България, Германия е стратегически партньор в ЕС и много близък партньор в НАТО", посочи Радев и добави, че страната ни разчита на германска подкрепа за модернизация на Българската армия и за пълноценната интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в рамките на общите европейски проекти, включително и финансирани чрез Европейския фонд за отбрана.

Още по темата
"Българската отбранителна индустрия е предпочитан доставчик в редица държави и Германия може да участва в нейната технологична трансформация", отбеляза още президентът.

От изнесените след срещата данни става ясно, че икономическият обмен между двете страни достига вече 8 милиарда евро и тенденцията е към увеличаването му. "За България е особено важно, че германските инвестиции не са само в сферата на финансовите институции и инструменти, а преди всичко в реалната икономика и в производството", подчерта държавният глава.

На брифинга беше подчертана и общата позиция на България и Германия за диферсифицирането на енергийните източници, които захранват Европа.

"С колкото повече източници, маршрути и доставчици на енергийни ресурси разполагаме, толкова по-висока ще бъде сигурността в доставките, както и конкурентоспособни цените", заяви още президентът Румен Радев.

По-рано днес Хайко Маас се срещна и с българския си колега Екатерина Захариева, с която обсъди предстоящите европейски избори и бизнес отношенията между двете страни.

Коментари Напиши коментар

17

Да допълня...

преди 3 седмици

Радев едно говори на вън, заклет евроатлантик и друго у нас нас, заклет русофил.Така няма да се хареса на всички.

16

Т.Шак

преди 3 седмици

Пак общи приказки без никаква конкретика. Типично за РРадев.

Прилича ми на миска, която на конкурс за красота се обявава в защита на световния мир.

15

Защо?

преди 3 седмици

"..още по-тясна интеграция в областта на отбраната и сигурността. Това заяви президентът Румен Радев"

...за да снася по-подробна информация на Решетников?